Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Vi har brug for en storebror - også når han som Trump hiver os i fletningerne og ødelægger vores cykel

Klumme: USA og Trump kommer til at gavne os. Der bliver en kæmpe aktiefest, og der kommer lønstigninger, mens inflationen - og dermed ølpriserne - holdes nogenlunde i ro. 2025 bliver et spændende år, og det vil se lysere ud på mange måder ved udgangen end ved indgangen.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Kammerater! Så’ den gal igen!

Det er anden fredag i 2025. T minus 11.

Og nu begynder det at stå klart, at Trumps problem på de indre linjer bliver Tech MAGA vs Racist MAGA, nytænkende vs oldgammelt, vestkyst vs østkyst, Californien vs Washington.

Det i sig selv bliver jo muntert at følge og giver vel også lidt modvægt til de værste idéer hen ad vejen.

Make no mistake: Trump er en gedigen landsforræder, styret af Putin, og det ses meget tydeligt nu, at han (og hans oligark-ven Musk) straks angriber de største Ukraine-hjælpere.

Eftersom Danmark er det land, der bidrager relativt mest, vil han selvfølgelig have Grønland.

Da både Tyskland og England er store bidragsydere, og er aktive på mange måder på jorden i Ukraine, er Musk gået i gang med at skaffe dem nogle nye regeringer.

Han er også så småt begyndt at svine Danmark til.

Trump ER The Manchurian Candidate, som Christopher Steele så tydeligt dokumenterede i 2016 i The Steele Dossier. Det er bare sådan, det er. Lad os leve med med det.

Men så længe alle journalisterne hopper på hvad som helst fra ham, fordi det altid er sjovere med frygt, usikkerhed og tvivl (FUT) i nyhederne end alle de gode ting, der sker omkring os, så forbliver adrenalin-niveauet højt hos os alle.

Gid de (journalisterne) ville lade være med allesammen at se muligheden for at komme gratis til Grønland iført en tyk parka og en mikrofon, bare fordi Trumps søn tager derop og sludrer lidt med landsstyreformanden, sådan a la et møde i indianer-reservatet i tv-serien Yellowstone.

Det er da også megafedt, at den nye landingsbane i Nuuk (som vi aldrig gad bygge før grønlænderne kunne præsentere os for nogle kinesere, der ville) bliver brugt, og at der kommer fly fra USA med rige mennesker.

Både lufthavnsbygningerne, “Brættet”, Hotel Hans Egede og Christinemut-værtshuset ved siden af hotellet kan bruge en opgradering.

Det skal nok gå

Det skal nok gå altsammen.

Vi har brug for storebror, også når han hiver os i fletningerne og ødelægger vores cykel, fordi han er vores eneste bolværk mod bøllerne fra syvende klasse.

Fordi vi ikke selv kan finde ud af at stå sammen, selv om vi er flere i de andre klasser.

Det kræver ikke en Chamberlain at stå op imod en Hitler. Det kræver en Churchill. Og sådan én har vi ikke liiige ved hånden her i Europa, omend de kvindelige ledere fra Baltikum og Danmark faktisk viser sig at være de eneste rigtige mandfolk i Europa for tiden, og respekt for dét.

Som sagt: Det skal nok gå.

USA’s massive fokus på Kina kommer til at gavne os på mange måder.

Kinas spionage og stålsatte planer om at få verdensherredømmet og tvinge os alle til at købe alt gennem dem, er ikke godt for vores helbred, og vores erhvervsliv kommer til at stortrives i de kommende år, mens vi hiver produktionen nærmere eller helt hjem.

Der bliver en kæmpe aktiefest, og der kommer lønstigninger, mens inflationen - og dermed ølpriserne - holdes nogenlunde i ro.

2025 bliver et spændende år, og det vil se lysere ud på mange måder ved udgangen end ved indgangen.

Husk, hvad Christian Muff foreslog i det seneste nyhedsbrev fra Det Hemmeligste Af Det Hemmelige: Hvis USA vil have Grønland, så får de bare ikke mere Wegovy fra os. Bum.

Det var så min nytårstale. Velkommen til klummen.

Vi skal først lige checke Forsvaret (flere hunde, så vi kan sikre Grønland!), tale lidt om den unikke, danske it-projektmodel, frydes over at få lov til at opleve en reel, eksponentiel udvikling i praksis (AI i 2025) og så kigge på, hvordan en effektivisering KUNNE se ud, hvis man ville og turde, nemlig Elon Musks effektivisering - og redning - af Twitter.

Forsvaret

Kort nyt, del 1: Beredskabsministeriet har endelig fået en hjemmeside. Eller ej. Ret sjov prank lavet af nogle hidtil ukendte personaer: https://beredskabsministeriet.dk/

Kort nyt, del 2: Status på KBD (Kalvebod Brygge-Deklarationen): Der er meget mere nyt i næste uge. Hold ud. Men under alle omstændigheder er navnet som tidligere nævnt nu Forum for Bedre Cybersikkerhed (FFBC) og hjemmesiden er lige ved at blive frigivet.

Kan I huske Shubiduas profetiske sang om klimakrisen (“Costa Kalundborg” fra deres ottende album)?

Det viser sig, at de også lavede en profetisk sang om det danske forsvar af Grønland, nemlig “Vuffeli-Vov” (fjerde album).

Thi det viser sig, at Grønland, der på ingen måde kan forsvares militært af os eller andre på nuværende tidspunkt, nu VIRKELIG skal have noget og nogen til at passe på sig. Forsvarsministeren har nemlig annonceret, at:

- De nuværende fire skibe (hvis kanoner aldrig har kunnet skyde, og det er jo bare sjovt) skal erstattes af to. Engang.

- Der skal anskaffes to droner med en rækkevidde på max 185 kilometer, MEN, og dette er MEGET VIGTIGT: De kan affyres lodret, hvilket meget få droner kan.

Det var et helt unikt, dansk og uomgængeligt krav, og derfor er det lykkedes os at vælge endnu en helt særlig løsning. Jaja, efter nogle forfejlede udbud og til en åndssvag høj pris (1,3 milliarder kroner). Men en unik løsning ikke desto mindre.

I Ukraine har en taktisk drone (de koster et par tusinde) en levetid på 12 timer fra de introduceres på kamppladsen. De rigtigt dyre, strategiske droner a la dem vi vil have har en levetid på 16 timers flyvetid.

- Der skal etableres to hundeslædehold mere under Sirius.

Det giver trods alt også hele fire bagladegeværer og fire Glogg-pistoler ekstra til at forsvare øen deroppe.

Det er i øvrigt ekstra kraftige Glogg’er, da de almindelige 9mm ikke kunne stoppe isbjørne.

Derudover er de blevet modificeret af en dansk oversergent (noget med en pind inde i pistolen, som kunne fjernes), hvilket Glogg-fabrikken har adopteret på alle modeller nu. De bæres i en særlig sælskinspose på brystet for ikke at fryse.

Og flere kontorfolk

To skibe, to droner, to slæder. Nåh, ja, og så det vigtigste: En KRAFTIG opmanding af kontorfolk i Arktisk Kommando i Nuuk. Hvis der er noget vi kan reagere hurtigt og kraftfuldt på, så er det opmanding af civile!

Gud bevare Grønland. Og virkeligt morsomt, at forsvarsministeren hårdnakket insisterede på, at det var et rent tilfælde, at han annoncerede denne massive oprustning af vores styrker på Grønland, selvsamme dag som Trump begyndte at rumle om at købe øen.

Bedste information om hele situationen på Grønland er seneste episode i podcasten Frontlinjen. Virkelig god udsendelse.

Den danske model for statslige udvalg og it-projekter

In other news: Det er ALTID sjovt, som folk i ministerierne er stærkt fokuserede på at fjerne enhver form for sagkundskab og subject-matter-expertise på alt andet end deres eget kerneområde, hvor de jo synes det er vigtigt med en solid, faglig baggrund.

Tag nu det såkaldte “ekspertudvalg," som Forsvarsministeriet har nedsat for at finde ud af, hvordan Forsvaret skal genopbygges (eller rettere: Opbygges).

Det afspejler jo helt perfekt den sammensætning, man selv har derinde i ministeriet: Ikke én eneste officer er med i udvalget. Ikke én.

Jeg mindes aldrig før at have set et udvalg være SÅ komplet tømt for viden, erfaring og dømmekraft på et vigtigt område. Aldrig. Sociologer ville formentlig kalde udvalget for “funktionstømt”.

Det antyder, at man også på dette punkt (forsvaret af Danmark, partner i NATO-alliancen, osv) er nået til Linus Torvalds tredje stadie (“kun for sjov”) i den danske embedsstand og i dele af den danske politikerstand.

Jeg er så også nødt til at sige, at det samme princip (væk med sagkundskaben, væk fra brugerne) jo også er blevet det bærende princip i alle it-projekter i Danmark:

Man laver den omvendte pyramide, dvs. to-tre folk med indsigt og evner i bunden og mindst fem gange så mange ovenpå med mystiske titler, usædvanlige baggrunde og ingen it-viden.

Dette enorme fedtlag bruger nu al tid for de to-tre folk i bunden ved at bede om status, møder og statusmøder i ét væk.

Og vigtigst af alt: Kun fedtlaget må mødes med dem, der skal bruge systemet, og kun med meget ujævne mellemrum.

ALLIGEVEL kører alle it-projekter over budget og tid og under scope. Mærkeligt.

AI, Ai, ai

AGI kommer lige om lidt, selvom man regnede med cirka 2028 eller 2030.

Mon ikke o3-modellen fra OpenAI, som de opdrager på i øjeblikket, bliver AGI? Og måske i foråret?

Vi er jo midt i en eksponentiel udvikling, hvor titanerne Google, OpenAI, Microsoft, osv. kæmper som gale mod og med hinanden, og hvor kineserne kommer op med alle mulige smarte måder at holde sig up-to-date på, selv om de ikke har adgang til den seneste teknologi fra USA - OG hvor AI i stigende grad kan hjælpe med accelerationen af AI.

Eksponentielle udviklinger er virkeligt svære for os mennesker at fatte og følge med i, men jeg tænker, at min gode, gamle huskeregel AHAF (Acceptance, Humor, and Alcohol with Friends) nok også virker i denne sammenhæng.

Og leg - masser af leg. Prøv alt muligt nyt af, bliv klogere, bliv irriteret, osv. - men leg.

Ellers synes man pludselig, at det er helt uoverskueligt. Men det er det jo ikke, når det bare er noget, man leger (med).

Musks barske Twitter-kur

Musks køb og slankning af Twitter har medført langt mere omtale og sniksnak end småting som udryddelseskrigen i Sudan, skærmydslerne i Ukraine & Kursk og endda Janni Rees fiksfakserier.

Men det er jo gået godt, og det er en god nyhed, hvilket pressen selvfølgelig ikke skal føle sig forpligtet til at dække. Derfor skriver den ikke mere om den sag.

Ros til Thorborg for at være den, der sagde “lad os nu lige se, om det ikke lykkes for ham” mens alle gjorde grin med det.

Jeg faldt over en meget lang Twitter-tråd fra en gut, der havde undersøgt det, og hele teksten er gengivet i mit PS nedenfor (fordi det er for langt til selve klummen), og det er stærk og ret interessant læsning.

Nogle har indvendt, at hans strategi for en “turnaround” jo bare er at “skære helt ind til benet”, hvilket ikke er korrekt - så havde han jo bare fyret alle med høje lønninger.

Jeg har udvalgt tre citater fra Twitter-tråden i mit PS, som regelmæssige læsere af denne klumme nok er stødt på afarter af en del gange, også lang tid før AI gjorde sit indtog i 2022:

“De er tynget af lag af ledelse, overflødige godkendelser og manuelle opgaver, der kunne automatiseres.”

“I stedet for 20 personer, der gennemgik hver beslutning, blev små elite-teams bemyndiget til at handle hurtigt.”

“Traditionelle direktører fastholder forældede organisationsmodeller. De hænger fast i oppustede ledelsesstrukturer, manuelle processer og forældede arbejdsgange.”

Tænk, hvis AI generelt kan være undskyldningen for at fjerne fedtlagene og i stedet give små grupper af dedikerede og fagligt dygtige folk både agt og magt?

Det sker nok ikke, men det er en vidunderlig drøm at falde i søvn på, ikke?

Det var det! Skriv alt muligt til mig på mogensxy@gmail.com og jeg lover at svare. I må trods alt have nogle gode forslag til, hvad vi gør ved IT-projekter, Forsvarsministeriets departement og Grønland!

PS: Musks slankekur og effektivisering hos X/Twitter
I 2022 købte Elon Musk Twitter for 44 milliarder dollar og blev mødt med massiv kritik.

Platformen var ineffektiv og tabte penge, men Musk ønskede at forvandle Twitter til en eksperimentel platform for fremtidens arbejde. Han fyrede 80 procent af arbejdsstyrken og indførte en brutal evaluering, der afslørede overflødige teams og komplekse processer. Musk indsatte små, elite-teams, der handlede hurtigt, og eliminerede unødvendige ledelseslag.

Den næste fase var en omfattende automationsrevolution. Indholdsmoderation blev automatiseret med AI, hvilket gjorde systemet hurtigere, mere skalerbart og mere præcist end menneskelige moderatorer.

Musk introducerede også “XAI” (Explainable AI) for at sikre gennemsigtighed og tillid til AI-beslutninger. Processerne blev redesignet omkring AI, hvilket gjorde Twitter mere effektivt og hurtigtarbejdende. Menneskelige medarbejdere blev omplaceret til strategiske roller.

Resultatet var en slankere og mere effektiv organisation, der blev en drejebog for fremtidens arbejde i AI-æraen. Musk demonstrerede, hvordan små teams med avancerede AI-værktøjer kan overgå traditionelle organisationsmodeller.

Virksomheder, der ikke tilpasser sig denne model, risikerer at sakke bagud, mens succesrige virksomheder skal fokusere på strategiske roller, gennemsigtighed i AI, små elite-teams og aggressiv automatisering.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.