Artikel top billede

Fund af TSMC-chip i Huawei-produkt trods forbud skaber røre - og bekymring

TSMC må ikke sælge avancerede chips til Huawei uden særlig tilladelse, men nu har et såkaldt "teardown" af et Huawei-produkt fundet en TSMC-chip i produktet.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) er havnet i en vanskelig situation i forbindelse med amerikanske handelsrestriktioner, der har til formål at begrænse Kinas adgang til avancerede halvledere.

En ny rapport har nemlig afsløret, at en avanceret TSMC-chip er havnet i et Huawei-produkt, hvilket har vakt amerikansk interesse.

Det rapporterer Financial Times.

Chip fundet i nyt produkt

Ifølge kilder, som mediet har talt med, så har selv TSMC orienteret den amerikanske regering om en mulig overtrædelse af eksportkontrollerne, der har været gældende siden september 2020.

Her blev Huawei placeret på den amerikanske regeringens handelsbegrænsningsliste, hvilket betyder, at virksomheder som TSMC ikke må levere chips til det kinesiske selskab uden en særlig tilladelse fra de amerikanske myndigheder.

Sagen tog sin begyndelse, da det canadiske teknologianalysefirma TechInsights udførte en såkaldt "teardown", som er en teknisk analyse af en enheds indhold, af Huaweis nye Ascend 910B-chip.

Analysen afslørede, at chippen sandsynligvis var produceret af TSMC, hvilket straks fik spekulationerne til at florere om, hvorvidt Huawei muligvis har fundet en måde at omgå de gældende handelsrestriktioner.

TSMC nægter at have solgt chips til Huawei

Den taiwanesiske chipproducent TSMC, der er verdens største producent af halvledere og en vigtig leverandør til tech-giganter som Nvidia og Apple, har også gjort det klart i en meddelelse, at selskabet ikke har forbrudt sig mod de gældende restriktioner, og at selskabet ikke har solgt chips til Huawei.

"TSMC er en lovlydig virksomhed, og vi er forpligtet til at overholde alle gældende regler og love, herunder eksportkontrol," skriver TSMC i meddelelsen.

"I overensstemmelse med reglerne har TSMC ikke leveret chips til Huawei siden midten af september 2020,” lyder det videre.

Samtidig understreger selskabet, at man selv tog kontakt til det amerikanske handelsministerium for at drøfte sagen, da resultatet af TechInsights analyse blev kendt.

Her har diskussionerne primært drejet sig om tredjepartsleverandører, der muligvis kan levere chips videre til Huawei, hvilket potentielt kan udgøre en omgåelse af de amerikanske restriktioner.

Baggrund

Den amerikanske regering har indført omfattende eksportkontroller for at forhindre Kina i at opnå avanceret teknologi, især de eftertragtede halvledere, der er essentielle for kunstig intelligens og militær udvikling.

Ifølge de gældende regler må virksomheder som TSMC ikke anvende amerikansk teknologi til at producere chips til Huawei uden en specifik licens.

En talsmand for det amerikanske handelsministeriums Bureau of Industry and Security (BIS), som overvåger eksportkontrollerne, har bekræftet, at myndighederne er "opmærksomme på rapporter, der antyder potentielle overtrædelser af amerikanske eksportkontroller".

Det er dog hverken be- eller afkræftet, om der er igangsat en undersøgelse af sagen.