Det er velkendt, at rigelige forsyninger af metaller, mineraler og fossile brændstoffer får verdensøkonomiens hjul til at dreje rundt.
Men i den digitale tidsalder er der kommet endnu en central ressource på bordet, nemlig mikrochips.
Det handler ”Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology” af Chris Miller om. Bogen udkom i oktober og er blandt andet på The Economist’ liste over årets bedste udgivelser.
Her kortlægger forfatteren blandt andet, hvordan halvlederindustrien på den ene side er fuldkommen afgørende for verdensøkonomiens velbefindende og funktion.
Men også om, hvordan chipproduktionen – og kontrollen med den – er en langt mere skrøbelig størrelse, end de fleste bryder sig om at erkende.
For uden konstante og pålidelige forsyninger af halvledere går en lang række brancher i stå, og eksempelvis led særligt bilindustrien hårdt under den seneste forsynings- og logistikkrise.
Men chips og mikroprocessorer er også på den geopolitiske dagsorden, og det er for eksempel en prioritet for NATO at sætte en prop i forsyningerne til Rusland for at hæmme produktionen af missiler og andet militært isenkram.
Samtidig er det intet at tilfælde, at Kina i dag bruger flere penge på at importere mikrochips end olie.
Og af samme årsag arbejder Riget i Midten målrettet på at reducere importafhængigheden af en ressource, hvis produktion i vidt omfang er kontrolleret direkte eller indirekte af USA.
I sin bog kortlægger Miller både udviklingen af moderne halvlederteknologi og den labyrintiske vej mod den nuværende og noget skrøbelige situation – samt hvordan man i både Europa og USA arbejder på at bygge fabrikker i nærområderne.
Blandt andet med henblik på ikke at satse hele butikken på uforstyrret og stabil produktion af en stadig mere strategisk ressource i lande lidt for tæt på blandt andet Nordkorea og Kina.
Titel: Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology / Forfatter: Chris Miller