Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Udenlandske netbutikker snyder med moms - SKAT udskriver regninger for 305 millioner kroner

Når danskerne køber varer og ydelser i udlandet, kontrollerer Skattestyrelsen, om butikkerne har betalt korrekt moms. I 2023 fandt styrelsen fejl i 9 ud af 10 kontrollerede butikker.

Danske husholdninger køber i stigende grad varer og ydelser på nettet, men hvor danskernes samlede indkøb på nettet er stabiliseret inden for de seneste år, stiger e-grænsehandlen – altså danskernes køb i udenlandske netbutikker.

I de seneste år er den samlede e-handel i Danmark nået op på næsten 200 milliarder kroner - heraf udgør køb i udenlandske netbutikker cirka 50 milliarder kroner.

Når danskerne køber varer i udenlandske netbutikker, er det virksomhedens ansvar at sørge for, at der afregnes korrekt moms. Men måske ikke så overraskende viser Skattestyrelsens kontroller, at mange udenlandske netbutikker ikke angiver moms korrekt.

Derfor har Skattestyrelsen i en årrække haft tilladelse fra Skatterådet til at gennemføre kontroller af udenlandske netbutikkers momsregistrering.

"Det er vigtigt, at der er lige konkurrencevilkår for danske og udenlandske netbutikker, som sælger varer til danskerne. Skatte- og momsindtægterne er med til at finansiere vores fælles velfærdssamfund," siger skatteminister Jeppe Bruus i en pressemeddelelse.

"Derfor glæder det mig, at Skattestyrelsens målrettede kontroller på området bliver mere effektive. Det er med til at sikre, at alle bidrager," fortsætter ministeren.

Siden 2018 har Skattestyrelsen gennemført mere end 1.700 kontroller af udenlandske netbutikker, som har ført til, at styrelsen har udsendt skatteregninger for skyldig moms til en værdi af knap 305 millioner kroner.

I samme periode er styrelsens kontroller blevet mere præcise. I 2023 har Skattestyrelsen således fundet manglende momsangivelse hos 91 procent af de kontrollerede netbutikker. Til sammenligning fandt styrelsen fejl i 57 procent af de kontrollerede netbutikker i 2018.

"I takt med at danskernes internethandel er vokset, er de fysiske grænser mellem Danmark og resten af verden blevet mindre. Det er positivt for både virksomhederne og forbrugerne. Det betyder samtidig, at der er behov for effektive ordninger på tværs af landegrænserne, så vi sikrer, at virksomhederne overholder de fælles spilleregler," siger skatteministeren.