Hvis alt klapper, alle ændringer gennemføres uden problemer, og det hele styres stramt, kan det godt lade sig gøre at blive færdig med at udsende alle de nye ejendomsvurderinger inden årets udgang.
Sådan lyder konklusionen fra It-tilsynet, der i det seneste halve års tid har gennemtrawlet skattevæsenets plan for udsendelse af de omstridte ejendomsvurderinger.
“Det vurderes muligt at nå målet om at udsende alle 2020-vurderinger for ejerboliger i 2024 med de fremlagte release- og udsendelsesplaner, men det kræver en proaktiv indsats og stram styring, samt at de planlagte mitigerende tiltag gennemføres. Det er fortsat et højrisikoprogram,” lyder det fra tilsynet.
Ejendomsvurderings-systemet ICE har været undervejs siden 2013, og projektet har gennem årene været ramt af adskillige forsinkelser og fordyrelser.
Alligevel oplevede mange danskere, at deres ejendomsvurderinger var skudt helt forbi, da de omsider blev klar.
ICE er med en anslået pris på fire milliarder kroner blandt danmarkshistoriens absolut dyreste it-projekter.
It-tilsynet blev sat på opgaven med at vurdere slagplanen i oktober 2023.
Her er konklusionen efter gennemgangen af release-planerne, at systemet er blevet forbedret .
Blandt andet er test-funktionerne af de forskellige releases blevet forbedret.
“Releaseplanen for 2024 er i videst muligt omfang blevet tilpasset de forretningsmæssige behov for udsendelse af udestående 2020-vurderinger af ejerboliger, og der er iværksat tiltag med henblik på at formindske risikoen for yderligere fremtidige forsinkelser,” lyder det fra tilsynet.
Her peger man på, at det er ‘afgørende,’ at performance ‘fortsat forbedres løbende og effektiviseres.
Det kræver blandt andet, at ledelsen får sikret ‘øgeet robusthued og forudsigelighed,” som det hedder.
Det kræver, at der detailplanlægges ud i fremtiden, ligesom ledelsen skal sørge for ‘tæt opfølgning på realisering af planen samt et styrket ledelsesmæssigt og fagligt fokus på mulige fremtidige issues, og hvordan de kan undgås,” som det hedder.
It-tilsynet konkluderer, at Vurderingsstyrelsen allerede er på vej med tværgående opfølgning på produktpakker og test, som skal sikre, at fejl opdages tidligt.
Skal målet om at sende alle ejendomsvurderingerne afsted inden årets udgang, skal en række forhold indfries, lyder det.
De er blandt andet:
- Perioderne til kontrolleret ibrugtagning skal afkortes.
- Fremadrettet skal kompetence- og ressourcemæssige flaskehalse, som er medvirkende til at hindre fremdrift i leverancerne, løses hurtigere.
- Systemets performance skal forbedres, så det kan understøtte større mængder udsendelser af meddelelser.
- Perioderne til kontrolleret ibrugtagning skal afkortes.
Og tiden er afgørende.
“De nødvendige tiltag skal iværksættes hurtigt, for eksempel yderligere automatisering, indlån af medarbejdere fra øvrige fagstyrelser og egne rekrutteringer,” lyder det.
It-tilsynet peger desuden på, at Vurderingsstyrelsen skal sikre tilstrækkelig bemanding til at “gennemføre hurtige forretningsafklaringer og sikre aktiv medvirken til at reducere tidsforbruget til kontrolleret ibrugtagning,” som det hedder.
It-tilsynet konkluderer samtidig efter gennemgangen, at der fortsat er brug for omfattende udvikling på systemet.
“Der udestår væsentlig it-udvikling, som blandt andet skal understøtte udsendelse af 2020-vurderinger vedrørende ejerboliger med særligt komplicerede forhold, og vurderingerne forventes at omfatte en betydelig mængde manuelle sagsbehandlingsopgaver i Vurderingsstyrelsen,” lyder det fra tilsynet.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) meddeler, at han følger arbejdet tæt.
“Jeg følger naturligvis arbejdet meget tæt – og viser det sig, at der er brug for yderligere tiltag, så er jeg klar til at se på det,” siger han.
Du finder hele gennemgangen fra It-tilsynet her: Sammendrag af It-tilsynets undersøgelse af ICE-programmets release- og udsendelsesplan 2023-24 for 2020-ejerboligvurderinger.