Uret tikker for TikTok, der meget vel kan være fortid i USA, når præsident Joe Biden senere i dag forventes at underskrive et lovforslag, der vil bandlyse TikTok på amerikansk jord.
Lovforslaget blev godkendt af Senatet i nat dansk tid og fastslår altså, at TikTok forbydes i USA, hvis ikke den kinesiske ejer, ByteDance, går med til at sælge TikTok til en amerikansk godkent køber inden for de næste 270 dage.
"I årevis har vi tilladt det kinesiske kommunistparti at kontrollere en af de mest populære apps i USA, og det var farligt kortsigtet. En ny lov vil kræve, at den kinesiske ejer sælger appen. Det er et godt skridt for Amerika," siger senator Marco Rubio, den øverste republikaner i efterretningskomiteen, ifølge Reuters.
Repræsentanternes Hus vedtog lovforslaget lørdag på grund af udbredt bekymring blandt amerikanske lovgivere for, at Kina kunne få adgang til amerikanernes data eller overvåge dem med appen.
Nu er præsident Joe Bidens underskrift det sidste, der skal til for at TikTok-bandlysningen bliver en realitet, men det er formodentligt blot en mindre teknikalitet - Joe Biden har allerede sagt, at han vil underskrive lovforslaget, så snart det lander på hans skrivebord, hvilket forventes at ske senere i dag.
TikTok bruges i dag af 170 millioner mennesker i USA – blandt andet af Joe Biden selv, der fører valgkamp på det kinesiske sociale medie.
Hvad sker der så nu?
Tvangssalgsperioden løber indtil de første fire måneder af 2025 og indtil da, forventes TikTok-app ikke at ændre sig ikke for de mange millioner amerikanske brugere.
Og det kan godt lykkes TikTok at forlænge salgsperioden yderligere, når moderselskabet ByteDance forventes at gå rettens vej for at forsøge at blokere lovgivningen.
Hvis det lykkes TikTok at få et foreløbigt påbud fra retten, stoppes tvangssalgsprocessen, hvilket potentielt giver TikTok mere tid til at operere frit i USA.
Det lykkedes i november måned, da en amerikansk dommer i den amerikanske stat Montana blokerede et statsligt forbud mod TikTok med henvisning til ytringsfriheden.
Kan Oracle, Microsoft eller Elon Musk købe TikTok?
Den amerikanske borgerrettighedsforening har været ude at sige, at et forbud mod eller krav om frasalg af TikTok ville skabe en "alarmerende global præcedens for overdreven regeringskontrol over sociale medieplatforme."
"Hvis USA nu forbyder en udenlandsk ejet platform, vil det invitere andre lande til at gøre det samme," lyder det.
Det forhindrer dog ikke flere medier i at spekulere i, om Oracle, Microsoft eller Elon Musk kunne være potentielle købere af platformen.
Sidstnævnte købte som bekendt det sociale medie Twitter, som han i dag har omdøbt til X.