Overclock din iPaq

Man kan skrue hastigheden på den lille iPaq Pocket PC op med 15 procent uden de store problemer. Det kræver blot et lille stykke software. Vi tester metoden for at se, om det virkelig er så nemt at give lommecomputeren ekstra kræfter.

236 MHz

Den populære Compaq iPaq Pocket PC rummer en Intel StrongARM SA-1110 processor, og lige som det er tilfældet med processorer til pc'er, kan den overclockes. Man kan altså skrue op for clockfrekvensen i iPaq, så den bliver hurtigere til at afvikle programmer.

Der er to forskellige måder at overclocke en iPaq, en besværlig og en simpel. Man kan forsøge sig med at skille lommecomputeren ad, forbinde de rigtige printbaner og på den måde sætte frekvensen op. Man skal være lidt af en elektronikhaj, og man skal sætte sig ind i komplicerede diagrammer over processoren.

Langt nemmere er det at overclocke via software. StrongARM-processorer er designet således, at frekvensen kan styres fra software, og derfor kan man få kontrol over frekvensen ved at installere en lille applikation. Det er derfor ikke besværet værd at skille computeren ad og finde frem til de

Compaq iPaq er født med en frekvens på 206 MHz, men den kan skrues op til 236 MHz via software. Man kan altså få computeren til at løbe knap 15 procent hurtigere, men det går ud over batterilevetiden, der sænkes betragteligt. De ekstra 15 procent kan dog være det, der skal til, for at afspilning af videoklip eller lignende krævende opgaver kan udføres tilfredsstillende, og så er det jo smart, at man kan skrue op for hastigheden.

Clockfrekvensen kan også sættes ned til 162 MHz, og det kan der faktisk være en pointe i. Ved at sænke frekvensen kan man spare en hel del på batteriet, og i forvejen er iPaq jo ikke ligefrem kendt for sin lange batterilevetid.

JS Overclock

På websitet Jimmy's Windows CE Software kan man finde det gratis lille program JS Overclock. Med det installeret på iPaq går det som en leg at skrue op eller ned for processorens clockfrekvens. Man kan vælge mellem frekvenserne 162, 177, 192, 221 og 236 MHz, udover de standard 206 MHz.

Som altid når man eksperimenterer med overclocking skal man være lidt forsigtig. På websitet gøres der opmærksom på, at man risikerer at miste data eller endda at tilføje lommecomputeren varige mén. Specielt bør man ikke overskrive flash-hukommelsen, for eksempel ved opdatering til Pocket PC 2002, mens maskinen er overclocket. Herfra kan vi tilføje, at man skal være mere end almindelig uheldig for at ødelægge noget. Alligevel bør man nøjes med at skrue op til 221 MHz i første omgang og sikre sig, at applikationer på computeren fungerer normalt, inden man fortsætter til den højeste frekvens.

Når overclocking foregår i software, betyder det også, at computeren nulstilles, hvis man aktiverer reset-knappen. Så er man er tilbage på 206 MHz, og det kan være en fordel, hvis computeren opfører sig underligt efter en overclocking, og den trænger til at blive kølet lidt af igen. Det er vel at mærke reset-knappen, man skal have fat i, for det er ikke nok blot at slukke iPaq'en og tænde den igen.

Vi testede på en iPaq H3630 med 32 megabyte hukommelse, og brugte freeware-programmet GAPI Benchmark til at røbe hastigheden på iPaq før og efter overclocking. Resultatet var, som man kunne forvente: Overclocking gav en pæn stigning i ydelsen. Der var tale om en forbedring på næsten femten procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere