1,53 GHz Athlon XP

Vi har haft den nye Athlon til stationære pc'er på pinebænken. En 1,53 GHz Athlon XP med DDR RAM er klart den hurtigste pc-processor på markedet. En 2 GHz Pentium 4 med RDRAM kan dog stadig følge med, når det gælder 3D-grafik.

XP

Endelig er den her, den længe ventede nye Athlon fra AMD. Navnet er Athlon XP, og det kan man vælge at grine eller græde af, alt efter ens humør. Denne gang står XP for Xtra Performance, og så snakker vi ikke mere om det?

Clockfrekvensen har fået et hak opad til 1,53 GHz, men selv uden de ekstra megahertz er Athlon XP en pæn sjat hurtigere end forgængeren. Der er nu ikke fordi, der er tale om revolutionerende ændringer i processorens arkitektur. AMD benytter stadig 0,18 mikron kobberteknologi i produktionen, og processoren har ikke fået større cache. Selve chippen er blevet otte kvadratmillimeter større, og antallet af transistorer er steget en halv million til 37,5 millioner. Det nye design betyder, at processoren bruger 20 procent mindre strøm, og derfor bliver knap så varm som den gamle Athlon.

AMD har for øvrigt afstået fra at lancere en Duron XP til stationære pc'er. Denne processorserie vil fortsat bare hedde Duron. Derimod vil vi se Duron MP til dual-systemer på markedet.

Et ekstra plus

Athlon XP skal konkurrere mod Intels Pentium 4, men sidstnævnte har langt højere clockfrekvenser. Det kan forvirre de købere, der fejlagtigt sætter lighedstegn mellem clockfrekvens og ydelse, for som de fleste læsere nok er klar over, er ydelsen pr. megahertz noget højere i Athlon og ikke mindst Athlon XP end i Pentium 4.

Det har fået AMD's marketingafdeling på hælene og har resulteret i, at forbrugerne skal til at tage stilling til endnu et tal. Udover frekvens bliver Athlon XP udstyret med et noget højere tal, der skal antyde ydelsen sammenlignet med Pentium 4. Sådan her skal de fire nye processorer sælges:

1,53 GHz Athlon XP = Athlon XP 1800+
1,47 GHz Athlon XP = Athlon XP 1700+
1,40 GHz Athlon XP = Athlon XP 1600+
1,33 GHz Athlon XP = Athlon XP 1500+

Her skal 1800+ nærmest læses som "hurtigere end 1.800 MHz Pentium 4." Andre producenter har før forsøgt sig med at forsyne processorer med et tal, der skal afspejle ydelse frem for frekvens. Det har ikke været nogen succes, men til AMD's forsvar skal det siges, at tallene ikke virker overdrevne, idet en Athlon XP 1800+ klart slår en 1.800 MHz Pentium 4.

Forbedringer

Til forskel fra den gamle Athlon understøtter Athlon XP både 3DNow! og de SSE-instruktioner, man ellers kender fra Pentium III. AMD kalder godt nok instruktionssættet for 3DNow! Professional, men under alle omstændigheder er der tale om understøttelse af instruktioner, der kan øge ydelsen ved afvikling af multimedie-programmer. En anden nyhed i Athlon XP er data prefetch, hvor processorkernen forsøger at forudsige, hvilke data der skal bruges til kommende beregninger. Disse data hentes fra hukommelsen, så de ligger klar, når regneenhederne skal bruge dem. Hardware data prefetch er for øvrigt også at finde i Pentium 4.

Endvidere har Athlon XP fået givet TLB (Translation Look-aside Buffer) en overhaling, så processoren er blevet bedre til at oversætte virtuelle hukommelsesadresser til fysiske adresser. Endelig er Athlon XP blevet udstyret med en termisk diode, som kan forhindre en nedsmeltning, hvis processoren mangler tilstrækkelig køling. Det lader dog til, at der skal særlig bundkort-understøttelse til, før denne funktion virker efter hensigten.

Hvis man oplever deja-vu ved gennemgangen af forbedringerne i Athlon XP, er det ikke så underligt. For dem af os, der allerede kender den hurtigste Duron, Athlon 4 til bærbare pc'er eller Athlon MP til arbejdsstationer, er der ikke meget nyt i Athlon XP. Processorerne er nemlig alle baseret på Palomino-kernen.

Nye rekorder

Det er oplagt at sammenligne ydelsen fra en maskine med 1,53 GHz Athlon XP med den værste konkurrent, et 2 GHz Pentium 4-system, så det har vi gjort. Vi har testet pc'en op mod en Pentium 4 pc med RDRAM og en med SDRAM. Alle tre systemer var udstyret med 256 megabyte systemhukommelse, en IBM 60GXP harddisk og et Elsa Gladiac 920 GeForce3 grafikkort. Skærmens opløsning blev sat til 1.024x768 med 32 bit farver, og styresystemet var Windows 2000.

Athlon XP var monteret på et Gigabyte GA7DX bundkort med AMD-760 North Bridge, VIA 686B South Bridge og DDR266 RAM. Pentium 4 -maskinen med PC800 RDRAM sad på et Intel D850MD bundkort med Intel 850 chipsæt , og endelig var Pentium 4-systemet med PC133 SDRAM monteret på et ASUS P4B bundkort med Intel 845 chipsæt.

Business Winstone 2001, der tester den samlede systemydelse ved afvikling af en række almindelige kontor-applikationer, gav Athlon XP et resultat på 61,2. I disse programmer er 1,53 GHz Athlon XP med DDR RAM hele 12 procent hurtigere end en 2 GHz Pentium 4 med RDRAM. Forspringet til 2 GHz Pentium 4 med SDRAM var godt 18 procent.

Content Creation Winstone 2001 giver et mål for pc'ens ydelse ved afvikling af seks krævende multimedie-programmer. Resultatet var 76,7 point, knap ni procent mere end hvad det hurtigste Pentium 4-system kan præstere. I forhold til Pentium 4 med SDRAM er forspringet på den rigtige side af 20 procent. I en lang række Windows-programmer sætter Athlon XP således ny rekord for ydelsen på en pc med en enkelt processor.

Dødt løb i 3D

Når det gælder 3D-applikationer, er Pentium 4 med RDRAM stadig en anelse hurtigere end Athlon XP. Disse programmer nyder godt af den høje båndbredde til RDRAM, og forspringet til Pentium 4 er halvanden procent ved både DirectX og OpenGL. Testprogrammet 3DMark2001 gav en score på 6916, mens Quake 3 Arena kunne fremvise 210 billeder i sekundet ved opløsningen 640x480 med normal kvalitet. I opløsningen 1024x768x32 ved bedste kvalitet var resultatet 163 billeder i sekundet, og i opløsningen 1600x1200x32 fik vi 84 billeder i sekundet. I forhold til Pentium 4 med SDRAM er Athlon XP med DDR RAM cirka 15 procent hurtigere.

Det skal tilføjes, at det benyttede bundkort til Athlon XP ikke er blandt de hurtigste af slagsen. Et bundkort med chipsættet KT266A fra VIA, som byder på en bedre hukommelses-controller, ville utvivlsomt give Athlon XP-systemet en bedre ydelse, og Pentium 4 ville sandsynligvis også blive overhalet i 3D benchmarks.

Athlon XP bliver en succes, hvis pc'er med processoren er til at betale. Officielt skal man af med 252 dollar for en 1,53 GHz Athlon XP, og det er mindre end prisen for en 1,8 GHz Pentium 4.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere