Pioneer DVR-A03 dvd-brænder

De første dvd-brændere er kommet ud i butikkerne, og vi har haft Pioneers DVR-A03 DVD-RW-drev på testbænken. På et DVD-R-medie er der plads til 4,7 milliarder bytes, for eksempel i form af to timers videofilm.

4x2x1x24x8x4x

Pioneer har længe haft dvd-brændere på programmet, men først med IDE-drevet DVR-A03 er brænderne blevet til at betale for almindelige brugere. Man kan finde drevet til 7.000 kroner med moms. Udover at skrive til DVD-R og DVD-RW kan dette drev også bruges til at brænde cd'er, og drevet kan læse fra et utal af dvd- og cd-formater.

Der er altså tale om det ultimative kombi-drev, som hvis man skal bruge den gængse terminologi for optiske drev kan betegnes som et 4x2x1x24x8x4x-drev. Tallene står for, at drevet kan læse fra DVD-ROM med en hastighed på 4x, skrive til DVD-R med 2x og til DVD-RW med 1x, læse CD-ROM med 24x, skrive til CD-R med 8x og endelig skrive til CD-RW med 4x. Så er det på plads.


Man kan læse mere om Pioneer DVR-A03 på drevets website.

Pioneer DVR-A03 skal konkurrere med HP's DVD-writer dvd100i, der understøtter DVD+RW, og Panasonic LF-D311, som er et kombineret DVD-RAM og DVD-R-drev. Pioneers dvd-brænder kan bruges til alle former for data, og i princippet adskiller drevet sig faktisk kun fra en cd-brænder ved den langt større kapacitet. Drevet er oplagt til videoamatører, der vil forevige familiens bedrifter på dvd, og med et DVD-RW-medie er det oplagt til backup. Selvfølgelig kan drevet også bruges til fremstilling af et begrænset antal dvd'er til PR-formål i mindre firmaer.

Medierne er ikke just billige. Med lidt held kan man skaffe en blank DVD-R for omkring 100 kroner, og DVD-RW-medier koster det dobbelte. Teknologien er ny endnu, og priserne vil utvivlsomt falde drastisk.

Kopibeskyttet

Pioneers drev ligner ethvert andet ATAPI-drev, og det lader sig også installere lige så let. Bare i med stikkene, og man er kørende. Vi installerede drevet som master på den sekundære IDE-kanal uden problemer.

Der medfølger to blanke DVD-R-medier, fem CD-R-medier og en pen til skrivning på medierne. Hertil kommer det ganske glimrende brændeprogram InstantCD/DVD fra VOB, Sonic MyDVD til fremstilling af dvd-film og endelig PowerDVD til afspilning af dvd-film. A propos dvd-film er drevet regionslåst, så man kun kan ændre region fem gange.

Dvd-mediet kan som nævnt benyttes til alle former for data, men er oplagt til video. På en DVD-R er der plads til 4,7 milliarder bytes, og det rækker til to timers MPEG2-video i dvd-kvalitet. Skrivning til DVD-R foregår med 2x, og video i dvd-format bliver altså brændt ned på dvd'en på halvt så lang tid, som videoklippet varer.

Lad det være sagt med det samme: På grund af indbygget CSS-kopibeskyttelse kan DVR-A03 ikke umiddelbart bruges til at kopiere kommercielle dvd-film. Det er dog ikke alle film, der har denne kopibeskyttelse, men under alle omstændigheder kan kopieringen kun lade sig gøre, hvis filmen fylder mindre end 4.700.000.000 bytes.

Når det er sagt, skal det også siges, at vi ikke havde nogen problemer med at kopiere en dvd-film til et DVD-R-medie ved hjælp af den medfølgende software. Filmen kunne efterfølgende ses på samtlige de dvd-afspillere og DVD-ROM-drev, vi testede med. Kompatibiliteten fejler altså ikke noget.

Også til cd

Ifølge specifikationerne læses dvd-medier med en hastighed fra 2x og op til 4x, svarende til en overførselshastighed på 5.400 kilobytes i sekundet. I testen kunne vi da også lokke drevet op på de 4x, men ved læsning af de dvd-medier, vi testede med, var læsningen ret ustabil og varierede meget i hastighed. Ved læsning af dobbeltlags-dvd'er var læsehastigheden 2x. Generelt kom hastigheden aldrig under 1x, hvilket da også ville give hakker i afspilningen af dvd-film.

Som cd-brænder holder drevet, hvad det lover. CD-R-medier brændes med 8x, og det betyder, at en blank cd kan fyldes på cirka ti minutter. CD-RW genskrives med 4x, og læsehastigheden varierer fra 11x til 24x, alt efter hvor på cd-skiven, der læses. Ingen slinger i valsen her. Brænderen har to megabyte buffer, men er i øvrigt ikke udstyret med nogen beskyttelse mod buffer underrun, så man kan altså risikere ubrugelige medier, hvis pc'en ikke kan levere data til drevet hurtigt nok.

Konklusionen må være, at DVR-A03 er en ganske udmærket dvd-brænder. Drevet imponerer absolut ikke som dvd-afspiller eller cd-brænder, men det er vel heller ikke disse funktioner, man primært er interesseret i, når man hiver de 7.000 kroner op af lommen. Det er stadigvæk mange penge, men en stigende efterspørgsel og øget konkurrence vil sikkert få prisen ned i et niveau, der vil gøre dvd-brændere til hvermandseje i løbet af nogle år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere