Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fremgangen fortsætter i it-branchen – men stor mangel på arbejdskraft

Nye tal for første kvartal i år viser endnu engang, at it-branchen har nydt af udviklingen, hvor krav som digitalisering og hybride arbejdspladser har set dagsordenen. Branchen er vokset med 6,6 procent sammenlignet med sidste år.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

It var en forretning i fremgang i årets første kvartal, hvor branchens omsætning herhjemme satte rekord. Det dokumenterer nye e-indkomsttal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv, forklarer brancheforeningen IT-Branchen. Men væksten trues af usikkerhed på markedet og akut mangel på it-medarbejdere, advares der.

”Vi fejrer endnu et historisk godt år for it-branchen. Men inflationspres, krigen i Ukraine og manglen på arbejdskraft risikerer at sætte en stopper for den gode udvikling,” udtaler Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Omsætningen i første kvartal af 2022 var på 74,1 milliarder kroner. Det er en stigning på 6.6 procent sammenlignet med første kvartal året før, hvor omsætningen lå på 69,5 milliarder kroner.

Tjenester og udvikling rykker mest

Det er særligt informationstjenester og udvikling af software og computerspil, der er vækstet – med henholdsvis 27 og 15,3 procent. Engroshandel med it-udstyr og it-konsulenter mv. står dog stadig for den største del af omsætningen.

Også i udlandet går det godt for Danmarks it-virksomheder. Eksporten er steget med 10,5 procent fra 23,7 til 26,1 milliarder kroner, oplyses det.

”Potentialet for større eksport til udlandet er stor. Den danske kvalitet har rygtet sig i udlandet, og vi ser eksporten stige år for år,” siger Natasha Friis Saxberg.

Dermed er it-branchen endnu ikke, som frygtet, ramt af opbremsning på grund af mangel på arbejdskraft, krigen i Ukraine og det stigende inflationspres. Krigen i Ukraine havde også først effekt fra februar.

Flere af IT-Branchens medlemmer oplyser dog, at deres kunder holder sig tilbage eksempelvis på grund af usikkerhed om krigen og leveringsproblemer efter coronakrisen.

Flere medarbejdere – men ikke nok

Der bliver stadigvæk flere og flere medarbejdere i branchen, og i løbet af året er der kommet 6110 flere fuldtidsansatte til, altså en stigning på 6,3 procent.

Men IT-Branchens årlige IT-Barometerundersøgelse viser, at 84,5 procent af de danske it-virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største barriere for vækst. Det står endda så grelt til, at 42,4 procent måtte sige nej til ordrer og opgaver på grund af mangel på medarbejdere, lyder det fra foreningen.

”Manglen på kvalificeret arbejdskraft er et alvorligt problem, som risikerer at stoppe den ellers gode vækst i vores branche,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

”På langt sigt er det vigtigt, at vi opkvalificerer og videreuddanner vores arbejdsstyrke, så vi kan matche den stigende digitalisering af samfundet. På kort sigt bliver vi nødt til at skaffe akut hjælp til virksomhederne ved at tiltrække og fastholde medarbejdere fra udlandet,” uddyber IT-Branchens direktør.

Fremgangen og kampen om medarbejderme smitter af på lønniveauet, som er steget. Den gennemsnitlige månedsløn er nu på 52.871 kroner. Det er en stigning på 1827 kroner i forhold til året før, oplyser IT-Branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere