Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Virksomhederne omfavner open source – men måske er det ikke sikkert alligevel

De senere år er open source-løsninger kommet ind i varmen i virksomhederne. Men en ny rapport stiller spørgsmålstegn, om sikkerheden nu er så høj endda.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er mange år, siden open source-løsninger blev skyet som ilden af virksomheder og offentlige institutioner. Den åbne kildekode er kommet ind i varmen og hyldes ligefrem tit som den helt rigtige, uafhængige løsning – og som en behagelig måde at skyde genvej, når man udvikler ny software. Det var blandt andet sikkerheden, man frygtede tidligere, og det problem er ikke helt løst endnu, advarer rapport.

For eksempel har under halvdelen af alle organisationer en sikkerhedspolitik for udvikling med open source-software, står der i rapporten The State of Open Source Security 2022, som er lavet i et samarbejde mellem sikkerhedsspecialisten Snyk og The Linux Foundation. Det skriver internetmediet Virtualization Review.

Ingen adresserer sikkerheden

30 procent af de organisationer, som ikke har en open source-sikkerhedspolitik, erkender åbenlyst, at ingen på deres team i øjeblikket direkte adresserer open source-sikkerhed

"Ligesom udviklere af proprietær kode bruger open source-pakker til at fremskynde udviklingen, så gør skaberne af open source det," skriver Snyk i et blogindlæg og fortsætter:

"Det betyder, at open source-biblioteker ofte bygger på andre open source-biblioteker – der er kendt som indirekte eller transitive afhængigheder – og skaber dermed et komplekst træ af afhængigheder. (...) Sårbarheder kan leve gennem disse lag (som vi for nylig så med Log4Shell). Håndtering af denne risiko kræver gennemtænkt planlægning og implementering af sikkerhedspolitikker, der adresserer den potentielle angrebsoverflade i open source-biblioteker."

90 procent har open source

Ifølge Snyk er der i 70-90 procent af moderne software involveret åben kildekode i et eller andet omfang.

Udfordringen er, at mange organisationer stadig ikke fuldt ud forstår omfanget af potentielle sårbarheder i open source og ikke har en sikkerhedspolitik for denne type kode på plads, angiver Snyk.

Den manglende politik er måske skyld i, at den tid, som det tager at ordne sårbarheder i open source-projekter, fortsætter med at stige. Ifølge rapporten var den i 2018 på 49 dage, men var sidste år steget til 110 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere