Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Google fjerner al dansk musik fra YouTube

Som følge af en strid med rettighedsorganisationen Koda har Google valgt at fjerne al dansk musik fra YouTube med øjeblikkelig virkning.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er et velkendt fænomen blandt musikere og komponister, at Googles betaling for brug af musik på YouTube er enormt ringe. Den er faktisk væsentlig ringere end eksempelvis Spotify, som heller ikke deler rundhåndet ud til musikerne, når de stiller deres musik til rådighed for kunderne.

Men nu vil Google betale endnu mindre. Midt i forhandlinger med Koda og andre nordiske rettighedsorganisationer under paraplyen Polaris, har Google stillet et ultimativt krav om at betalingen for brug af musik på platformen skal reduceres med 70 procent, hvis aftalen med Koda skal forlænges midlertidigt, indtil en ny aftale er på plads.

Det har Koda selvsagt ikke kunnet acceptere, og derfor har Google nu gjort alvor af truslen. Al dansk musik fjernes fra platformen. Hvis ikke den allerede er væk vil det ske i nærmeste fremtid. Vi tog et par stikprøver, og de musik-eksempler vi søgte på var ikke længere tilgængelige. Du kan godt klikke dig ind på siden, men hvor der skulle være en video, er nu blot en sort skærm med teksten: "Videoen er ikke tilgængelig. Der er indhold fra KODA_CS i denne video. Den er ikke tilgængelig i dit land."

Sådan ser det ud lige nu, når du klikker ind på et dansk musiknummer på YouTube. Sådan ser det ud lige nu, når du klikker ind på et dansk musiknummer på YouTube.

Under bæltestedet

Koda undrer sig over den stærkt offensive strategi. For selvom parterne er et stykke fra hinanden, har forhandlingerne gjort fremskridt de seneste uger, fortæller Koda i en pressemeddelelse.

Kodas mediedirektør, Kaare Struve, udtaler:

”Google har altid haft en ”our way or the highway” strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt. Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube. YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår.”

Gorm Arildsen, Kodas administrerende direktør, uddyber:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU´s Copyright-direktiv. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart.”

Formentlig kun midlertidigt

Googles deaktivering af det danske materiale vil formentlig ikke være vedvarende. Når en aftale er på plads, må man forvente at musikken dukker op igen.

Forhandlingerne drejer sig om en ny fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube. Aftalen skal erstatte de norske, finske og danske komponist -og sangskriverselskabers lokale aftaler og samle dem i én fælles aftale med Google.

Betalingsniveauet fra YouTube har, siden den første aftale med Koda blev indgået i 2013, ligget markant under den betaling, som de abonnementsbaserede tjenester har forpligtet sig på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere