Intel har en plan

For tiden er det Intel, der har den hurtigste pc-processor i sortimentet. Spørgsmålet er, om Intel kan beholde forspringet.
Vi kigger i krystalkuglen, og røber chipgigantens planer for det næste års tid.

Mindst 400 MHz foran

Hvis det står til Intel, skal Pentium 4 banke AMD's Athlon på plads ved hjælp af en langt højere clockfrekvens. Intel har en plan om konstant at være mindst 400 MHz foran konkurrenten, og dermed henvises AMD til andenpladsen, når det gælder om at kunne levere den hurtigste processor til pc-markedet.

Som vi aldrig tøver med at skrive, er clockfrekvens ikke det samme som ydelse, og i langt de fleste applikationer er AMD's Athlon hurtigere end Intels Pentium 4, hvis man sammenligner ydelse pr. clockcyklus. Dette forhold vil gøre sig endnu stærkere gældende, når den nye Athlon-kerne med kodenavnet Palomino ser dagens lys. Netop derfor er Intel klar over, at forspringet målt i megahertz skal være stort.

I dag er Intel hele 600 MHz foran AMD, idet den hurtigste Pentium 4 har en frekvens på 2 GHz, mens Athlon endnu ikke er over 1,4 GHz. Intels forspring vil dog meget snart skrumpe, for i løbet af de næste par uger vil AMD lancere nye Athlon med højere clockfrekvenser. AMD har meldt ud, at Athlon kommer op på 1,733 GHz inden udgangen af dette år, men samtidig kommer Pentium 4 helt op på 2,2 GHz. Dermed ser det ud til, at Intel vil bevare ydelsesforspringet et godt stykke tid endnu.

3,5 GHz Pentium 4

Der er ingen tvivl om, at Pentium 4 har potentialet til at komme meget højt op i frekvens. Ved en udviklerkonference for en måneds tid siden fremviste Intel en pc med en Pentium 4 processor, der kørte med hele 3,5 GHz, så vi ved, hvad vi kan vente os.

Den nuværende Pentium 4 bliver fremstillet med 0,18 mikron teknologi, og den kommer ikke op over 2 GHz. Intel er i fuld gang med at skifte til 0,13 mikron over hele linjen, og en ny Pentium 4 med kodenavnet Northwood vil være klar inden årets udgang. Den vil få dobbelt så meget L2-cache som den nuværende Pentium 4, nemlig 512 kilobyte. Northwood bliver lanceret med frekvenser på 2,0 og 2,2 GHz, og i løbet af første halvdel af 2002 kommer den op på 2,4 GHz.

Straks i det nye år vil en ny version af Intels 845 chipsæt gøre det muligt at anvende Pentium 4 sammen med DDR RAM. Denne hukommelsestype er hurtigere end almindelige PC133 SDRAM og langt billigere end RDRAM. Midt i 2002 vil chipsættene 845 og 850 blive afløst af nye chipsæt med kodenavnene Brookdale-G og Tulloch. De vil understøtte seks USB 2.0 porte og nye Pentium 4 processorer med en systembus på 533 MHz. Senere chipsæt vil endvidere understøtte AGP 8x, Serial ATA og gigabit Ethernet, mens man snart må tage afsked med diskettedrevet og parallelporten.

Systemer med Pentium 4 er, med de seneste prisfald og muligheden for at bruge SDRAM taget i betragtning, efterhånden til at betale. Alligevel er der stadig et stort marked for systemer med de billigere Celeron processorer. I næste uge lanceres den første Celeron med Tualatin-kerne, fremstillet med 0,13 mikron teknologi og med en clockfrekvens på 1,2 GHz. I løbet af trekvart år kommer Celeron op på 1,4 GHz. Pentium III til stationære pc'er vil lige så stille forlade Intels sortiment, men processoren vil blive brugt i bærbare pc'er og små servere i et stykke tid endnu.

Bærbare og servere

Pentium 4 kommer selvfølgelig også i bærbare pc'er, og det sker i første kvartal af 2002. Det er Northwood-udgaven af Pentium 4 med clockfrekvenser på mellem 1,4 og 1,7 GHz, der lanceres i en udgave til bærbare pc'er. I april måned næste år kan man forvente, at frekvensen kommer op på 1,8 GHz i de små computere. Et nyt chipsæt ved navn 845MP med understøttelse af DDR RAM skal bruges til de nye processorer.

I det lidt billigere segment vil frekvensen på Pentium III-M med Tualatin-kerne stille og roligt blive øget til 1,33 GHz i løbet af det næste års tid, og den mobile Celeron kommer op på 1 GHz. Nye processorer med ultralavt strømforbrug bliver lanceret, blandt andet er en ny 700 MHz Pentium III-M lige om hjørnet.

Også når det kommer til server-processorer vil Intel gå over til 0,13 mikron, og en ny 32-bit Xeon med kodenavnet Prestonia vil se dagens lys i løbet af januar. Den vil afløse den netop lancerede 2 GHz Xeon, og ved lanceringen vil den have en clockfrekvens på 2,2 GHz. For de store 64-bit processorer gælder, at afløseren til Itanium vil blive klar i andet kvartal af 2002. Denne processor, der har kodenavnet McKinley, vil sandsynligvis starte på 1 GHz.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere