Fartgrænser for cd-drev

Producenter af cd-drev snyder på vægten, når de angiver drevenes hastigheder. Det gælder hastigheden for både læsning og skrivning. Producenterne dækker sig ind under kryptiske forkortelser som CAV og Z-CLV. Vi afdækker begreberne og fortæller realiteterne.

CLV

Det er ikke altid let at forstå specifikationerne for en cd-brænder. Når der for eksempel står 40x24x10x ville det i en perfekt verden betyde, at cd-drevet kan læse med en hastighed på 40x, skrive til CD-R-medier med 24x og til CD-RW med 10x. Virkeligheden ser noget anderledes ud.

Lad os starte med at slå fast, at det lille x efter tallene er en slags forkortelse for "gange 150 kilobyte i sekundet", når det gælder cd'er med data. En læsehastighed på 40x svarer således til, at cd-drevet sender 6.000 kilobyte data videre hvert sekund. Sandheden er imidlertid, at når der står 40x på et drev, ligger den gennemsnitlige læsehastighed nærmere omkring 30x. De nye 24x cd-brændere starter på 16x, og de 24x nås først yderst på cd-mediet.

I cd-drevenes barndom var situationen mere gennemskuelig. Da hastigheden på CD-ROM-drevene var 12x eller derunder, kunne man stole på, at læsningen foregik med den angivne hastighed, lige meget hvorfra på cd'en, der blev læst. Dengang var alle drev af CLV-typen, hvilket betyder, at den samme mængde data passerer laser-pickup'en hvert sekund.

CLV står for Constant Linear Velocity. Med denne teknologi vil cd'en rotere med konstant lineær hastighed. En cd læses fra midten og udad, og tætheden af data er den samme på hele mediet. For at opnå en konstant læsehastighed er det nødvendigt, at cd'ens omdrejningshastighed falder, jo længere ud mod kanten af cd'en, læsningen foregår.

CAV

CLV-teknologien har to problemer: For det første er det svært at producere hurtige drev, fordi motoren hele tiden skal ændre hastighed, så cd'en roterer med den helt rigtige hastighed i forhold til, hvor yderligt der læses. For det andet tager det et stykke tid for drevet at ændre hastigheden, når der skal læses fra forskellige steder på cd'en. Hvis man læser data fra udkanten af cd'en, og umiddelbart derefter har brug for data tæt på cd'ens centrum, så skal cd'en først op i hastighed.

Problemerne betød, at producenterne gik over til at producere drev, hvor omdrejningshastigheden var konstant. På disse drev af CAV-typen (Constant Angular Velocity) er læsehastigheden i sagens natur ikke konstant. Den stiger, jo længere ude på cd'en, man læser. Rotationshastigheden er i dag kommet helt op på over 12.000 omdrejninger i minuttet i 56x cd-drev.

Producenterne foretrækker selvfølgelig at opgive den højeste hastighed, som drevet kan levere. Et 40x cd-drev læser reelt med omkring 18x inderst på mediet, og læsehastigheden stiger så jævnt til de 40x, efterhånden som pickup'en nærmer sig kanten af cd'en. Den gennemsnitlige læsehastighed for en fyldt cd er på cirka 30x. Da de færreste data-cd'er er fyldt helt op, bliver den gennemsnitlige hastighed reelt endnu mindre.

Der er dog undtagelser fra reglen om, at alle nye drev er af CAV-typen. Zen Research har udviklet en teknik kaldet TrueX/Multibeam, hvor cd-skiven aflæses af hele syv laserstråler samtidig. Ved at kombinere CLV med TrueX er det lykkedes at opnå en konstant overførselshastighed på over 10 megabyte i sekundet, som er lig med ægte 72x. TrueX-drevene er en del dyrere end almindelige CAV-drev, og appellerer derfor mest til forbrugere, der har brug for at få overført store blokke af data hurtigt, for eksempel i den grafiske branche.

Der findes også drev, der kombinerer CLV og CAV. Drevet starter læsningen med CAV, og overførselshastigheden stiger frem til et punkt på cd-mediet, hvor drevet så går over til CLV. Teknologien i disse drev kaldes P-CAV, Partial Constant Angular Velocity.

Z-CLV

Indtil nu har det handlet om læsehastighed, men situationen er ikke mere overskuelig, når det gælder cd-brændere. Skrivning med hastigheder på op til 16x foregår med CLV, men de nye cd-brændere med hastigheder på 20x og 24x skriver ikke med konstant lineær hastighed.

Med en 24x10x40x cd-brænder skrives der til CD-R-medier med en konstant hastighed på 16x inderst på mediet og 20x længere ude. Kun på den yderste del af mediet skrives der med den lovede 24x hastighed.

Hvis man tror, man med en 24x cd-brænder kan skrive 650 megabyte data til en cd på tre minutter, tager man altså fejl. Reelt er hastigheden mindre ved skrivningen af de første mange megabyte, og så skal man selvfølgelig også vente på at cd'ens "indholdsfortegnelse" brændes ned.

Det betyder også, at forskellen mellem en 16x og en 24x cd-brænder ikke er særlig stor. Ved brænding af en fuld cd vinder man kun et minuts tid ved at investere i en 24x brænder frem for en 16x. Det er værd at tage med i betragtningerne, hvis man er på udkig efter en cd-brænder.

I øvrigt findes der et godt website, hvis man vil vide mere om cd-brændere. Se på Andy McFadden's CD-Recordable FAQ, hvis du har spørgsmål, du mangler svar på. På websitet CD Speed 2000 kan man hente gratis software til måling af ydelsen for cd- og dvd-drev, og man kan se, hvordan en lang række drev har klaret sig i test.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere