Pc-kørekortet har bredt sig til hele verden

Danmark er frontløber i udbredelsen af klodens mest populære it-uddannelse. I 136 lande har snart fem millioner mennesker taget pc-kørekort efter den nordiske model. 237.000 danskere har taget kørekortet.

Pc-kørekortet er en verdensomspændende succes. Fra en oprindelig finsk ide, videreudviklet i Danmark og de andre nordiske landes dataforeninger, går den grundlæggende it-uddannelse sin sejrsgang over hele verden.

Snart har fem millioner mennesker taget it-kørekortet, og Danmark er frontløber i udbredelsen.

- Skandinavien er et teknologisk forbillede. I er meget hurtigere til at anvende it end resten af verden. Derfor er det naturligt, at ideen stammer derfra, siger Jim Friars, formand for European Computer Driving License Foundation.

100.000 om måneden

I England udstedes i øjeblikket 100.000 pc-kørekort om måneden.

Alle ansatte i det engelske sundhedsvæsen, National Health Service (NHS), gennemgår uddannelsen. NHS er med sine 1,1 millioner ansatte verdens tredjestørste arbejdsgiver, kun overgået af den kinesiske hær og de indiske jernbaner.

- Mere end en procent af den europæiske arbejdsstyrke har pc-kørekort. I Irland har 16 procent af den arbejdende del af befolkningen pc-kørekort. Det er en kæmpesucces, siger Jim Friars.

I Italien gennemgår samtlige ansatte i forsvaret uddannelsen. Hele EU-Kommissionen er ved tage pc-kørekort, ligesom den græske regering netop har besluttet, at alle offentligt ansatte skal have certificeringen.

Og sådan fortsætter rækken af succeshistorier for den ide, som de nordiske dataforeninger barslede med i 1995.

Eneste internationale uddannelse

- Pc-kørekortets succes skyldes, at det er den eneste fuldstændige, internationale it-brugeruddannelse, man kan tage. Alle har brug for den, og det er underordnet, om du bruger Lotus, Microsoft eller Linux, siger Joan Øxby, underdirektør i interesseorganisationen Dansk IT, der udsteder kørekortet i Danmark.

I juni 1996 blev verdens første internationale pc-kørekort introduceret i netop Danmark.

Det fik hurtigt stor udbredelse, først i den finansielle sektor, hvor bankerne gav medarbejderne hjemme-pc?er til gengæld for, at de tog pc-kørekort. Senere gav staten nogle af sine ansatte samme mulighed.

237.000 danskere har indtil nu taget pc-kørekortet, og mange store danske og internationale virksomheder bruger det som grundlæggende it-uddannelse af medarbejderne: Danske Bank, TDC, Nordea, Undervisningsministeriet, mens også Renault-fabrikkerne i Frankrig, Norsk Hydro og Internationalt Røde Kors har taget den nordiske uddannelse til sig.

Uddannelsen består af syv moduler - grundlæggende hardwarekendskab, filhåndtering, tekstbehandling, regneark, præsentation, databaser og e-mail og internet- der hver især skal bestås.

I dag har Irland flest pc-kørekort i forhold til indbyggertallet. På anden- og tredjepladsen kommer Sverige og Danmark.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere