VIA C3: Processor på tilbud

Det er ikke kun Intel og AMD, der udvikler nye processorer til pc'er. Taiwanske VIA har også meldt sig på scenen med en lavpris-processor med navnet C3. Det er imidlertid ikke kun prisen, der er lav - ydelsen er heller ikke noget at prale af. AMD Duron er et langt bedre køb.

VIA C3

VIA har netop annonceret en C3 processor med en clockfrekvens på 866 MHz. Eftersom Intels Pentium 4 er oppe på 2.000 MHz, og AMD's Athlon kan præstere 1.400 MHz, kan 866 MHz ikke imponere nogen, men VIA satser ikke på høje hastigheder.

I stedet vil VIA levere billige processorer til pc'er, der først og fremmest skal benyttes til almindelige kontorprogrammer som tekstbehandling og regneark samt til internet-programmer, der ikke kræver en superhøj ydelse. Processorerne passer til de samme bundkort, som også benyttes til Intel Pentium III og Celeron.

Den nyeste C3 er medlem af tredje generation af pc-processorer, som VIA har lanceret efter at firmaet overtog Cyrix. De første generationer har kodenavnet Samuel og Samuel II, mens de nye chips kaldes Ezra. Disse pc-processorer er de første, der er fremstillet med 0,13 mikron teknologi, og selve chippen har et areal på kun 52 kvadratmillimeter. Selve produktionen foregår hos taiwanske TSMC.

Efterfølgeren til Ezra er på tegnebrættet, og denne processor, med kodenavnet Nehemiah, vil sandsynligvis bedre kunne tage kampen op mod konkurrenterne. Rygterne siger, at Nehemiah vil få en 17-trins pipeline, 256 kilobyte L2-cache, og at den vil understøtte SSE-instruktioner. Clockfrekvensen bliver minimum 1 GHz.

Minder om Duron

VIA C3 henvender sig til samme målgruppe som Intel Celeron og AMD Duron, og det er disse processorer, som C3 bør sammenlignes med.

Umiddelbart kan VIA C3 minde meget om AMD Duron, når man kigger på specifikationerne. Begge har nemlig 128 kilobyte L1-cache og 64 kilobyte L2-cache, og de understøtter MMX og 3DNow! instruktionssættene. Alligevel er der store forskelle, der først og fremmest afspejler sig i et stort forspring til Duron, når man sammenligner processorer med samme clockfrekvens.

C3 er rimelig god til at afvikle de heltalsberegninger, som kontorprogrammer først og fremmest benytter sig af. Det er især ved afvikling af programmer, der bruger beregninger med kommatal, at det går galt for C3. Det vil især sige programmer med multimedia-indhold, for eksempel grafiske programmer, spil eller applikationer til manipulering af lyd eller video.

Bagud i test

Vi har testet et system med VIA C3 750 MHz på et ASUS CUSL2 bundkort med integreret grafik fra Intels 815 chipsæt. Harddisken var en IBM Deskstar 22GXP harddisk, og der var 128 megabyte PC133 SDRAM. En sådan konfiguration vil typisk optræde i en billig kontor-pc, hvor selvstændigt grafikkort er sparet væk.

Vi målte pc'ens ydelse ved hjælp af benchmark-programmet Business Winstone 2001, der kan måle ydelsen ved afvikling af en række almindelige kontorprogrammer under Windows 2000. Resultatet var 17,0 point, og det betyder en ydelse, der ikke er særlig god, men alligevel er fuldt ud tilstrækkelig til banal afvikling af kontorprogrammer. Det er netop det, der er VIA's pointe.

Content Creation Winstone 2001, hvor ydelsen ved afvikling af mere krævende multimedia-applikationer testes, giver en score på 15,3. Absolut ikke meget. Vi har faktisk målt højere resultater for en bærbar pc med en 600 MHz Pentium III. Til sammenligning scorer markedets hurtigste pc'er over 50 point i begge testprogrammer.

Vi kunne ikke teste 3D-ydelsen med de seneste benchmark-programmer, for de ville simpelthen ikke køre på maskinen. I stedet brugte vi Quake III Arena. Afviklingen af dette 3D-skydespil var hverken køn eller hurtig, men det kunne da lade sig gøre. I normal kvalitet ved en opløsning på 640x480 var resultatet sølle 14 billeder i sekundet, og det kan vist ikke tilfredsstille mange spillere.

Konklusionen er ikke bare, at C3 er en langsom processor. Vigtigere er, at den simpelthen er et dårligt køb. AMD Duron og Intel Celeron er både hurtigere og billigere end VIA C3. I Danmark kan man købe en 750 MHz Duron for omkring 400 kroner, mens man skal op på over 700 kroner for en noget langsommere 750 MHz VIA C3.

Prisen på de billigste pc-processorer er helt i bund for tiden, men hvis VIA for alvor vil have en chance på markedet, skal ydelsen for C3 blive bedre, og prisen skal noget længere ned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere