25.000 usikre trådløse netværk i København

En køretur gennem Københavns gader afslører tusindvis af usikre trådløse netværk. Nu vil en gruppe forsøge at råbe folk op ved at vise, hvor stort problemet er. Derfor offentliggør gruppen kort, der viser de mange trådløse netværk, der står pivåbne.

Bevæbnet med en bærbar pc, en bil, en antenne, en GPS-modtager og speciel software har en gruppe kortlagt 4.224 trådløse netværk på en køretur ad de større gader i København.

Knap halvdelen var ubeskyttede. Det betyder, at der findes op mod 25.000 usikre trådløse netværk i hele hovedstadsområdet, hvis den samme statistik gælder for de områder, der ikke blev dækket af undersøgelsen.

På hjemmesiden wifi-sikkerhed.dk har gruppen lagt kort ud, der viser de usikre netværk, der blev fundet under køreturen.

Baggrunden for at lave sådan en undersøgelse var, at de tre it-interesserede københavnere gennem længere tid havde hjulpet venner og familie med at opsætte trådløse netværk.

I den forbindelse så de ofte, at naboens netværk var frit tilgængeligt. Selvom det kan være fristende at benytte naboens netværk, advarer gruppen på hjemmesiden om, at det er ulovligt.

Paradis for hackere

Da gruppen faldt over programmet Netstumbler besluttede de sig for at køre en tur rundt i København, fortæller gruppens talsmand.

På en køretur på omkring tre timer skabte de ved hjælp af Netstumbler, en GPS-modtager og et kortprogram en kortlægning af trådløse netværk langs de store veje i København.

Gruppen har offentliggjort kortene på hjemmesiden, men talsmanden mener ikke, at det er et moralsk problem målt i forhold til at få folk til at indse, hvor let hackere kan finde de åbne netværk.

- Folk kan bare køre to meter, og så finder de masser af åbne netværk. Du kan også gå på gaden med din håndholdte computer og finde dem. København er på den måde et paradis for hackere, siger talsmanden.

Han håber, at gruppens arbejde kan være med til at sætte fokus på sikkerheden i trådløse netværk.

Videnskabsministeriet lancerer i denne uge oplysningskampagnen Netsikker nu! Den skal gøre almindelige danske it-brugere opmærksomme på, hvordan de kan beskytte sig.

Foreslår at underette udbyderen

På wifi-sikkerhed.dk har gruppen bag undersøgelsen også gentaget tre af de centrale råd for sikring af et trådløst netværk: Skift kodeordet på basestationen, tillad kun dine egne netværkskort at få adgang og brug den indbyggede kryptering.

- Vi kunne godt tænke os at følge op om nogle måneder og se, om procenten falder, hvis der kommer medieopmærksomhed på problemet, siger talsmanden.

Han foreslår også, at det kunne være en mulighed, at underrette internetudbyderen, der ejer ip-adressen på det usikre trådløse netværk, så udbyderen kan hjælpe kunden med sikkerheden.

Men han erkender, at det vil være på kanten af loven at scanne netværkene for at kunne indrapportere ip-adressen til udbyderen.

TDC advarede mandag kunderne mod at lade deres netværk stå åbne efter to tilfælde af misbrug, der kun blev opdaget, fordi der var tale om forbrugsafregnet ADSL.

Relevante link

Wifi-sikkerhed.dk

Kampagnen "Netsikker nu!"

Rådet for it-sikkerheds vejledning til trådløse netværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere