Linuxforum: Åbne standarder fremfor krig

Open source-software skal kunne leve i fredelig sameksistens med lukket software, er budskabet på årets Linuxforum, der fredag åbnede i København. Åbne standarder er det, der skal bane vejen for, at open source rykker ind hos blandt andet den offentlige sektor.

Opstartsbilledet på denne journalists bærbare pc skiller sig i dag ud som en cheeseburger i en vegetarbuffet.

Windows 2000 er på Linuxforum 2005 i undertal i forhold til Suse, Ubuntu, OpenBSD og andre Unix-lignende styresystemer.

Som kompensation har journalisten uden it-afdelingens vidende installeret billedbehandlingsprogrammet GIMP, webbrowseren Firefox og den netop frigivne beta-version af kontorpakken Openoffice 2.0.

Det giver trods alt et par respektpoint fra sidemanden i auditoriet.

Den danske beta-version er iøvrigt netop frigivet i dag, ganske vist i en lidt nyere version end den rigtige beta, forklarer Claus Agerskov, der er en af de danskere, der arbejder på Openoffice-projektet.

Heldigvis er det trådløse netværk på ingen måde beskyttet, så det er faktisk muligt at rapportere her fra Linuxforum.


Tristan Nitot, Mozilla Foundation Europe.

Hele ballet åbnes af Mozilla-organisationens europæiske leder, Tristan Nitot, som bestemt er på hjemmebane.

Ikke én eneste rækker hånden op på spørgsmålet, om der er nogen i salen, der ikke kender Firefox-browseren. Og han lægger da heller ikke fingrene imellem, når det gælder vigtigheden af åbne standarder for at gøre internettet tilgængeligt for alle.

- Hvordan var det gået, hvis Gutenbergs opfindelse af bogtrykkerkunsten var blevet blokeret af et firma, der havde monopol på at skrive Bibler af i hånden, spørger han retorisk.

Mozilla-organisationen er dog ikke interesseret i at starte en ny browserkrig, hvor to sider kæmper om at tilføje funktioner, som konkurrenten ikke understøtter.


- Vi forsøger at undgå fortidens fejl ved at holde os til de åbne webstandarder, siger Tristan Nitot.

Og så alligevel, for han forklarer også, at Firefox-holdet har implementeret flere tusinde forskellige "fejl" i softwaren, for at kunne vise de sider, der er specifikt tilpasset Internet Explorer.

I det hele taget er der sat fokus på åbne standarder på årets Linuxforum. Måske fordi der siden sidste år er afviklet en række pilotprojekter, som har målt og vejet open source i blandt andet den offentlige sektor.

Det betyder også, at indstillingen er blevet mere pragmatisk. Specielt så længe open source-projekterne og Microsoft ikke følger de samme standarder.


Næstved Kommune overvejer således efter stor succes i pilotprojektet at installere Openoffice på samtlige af kommunens brugere, der kører på Citrix. Til gengæld valgte Forbrugernes Hus at holde sig til Microsoft på grund af regnearket i den version af Openoffice, der blev anvendt i pilotprojektet.

KMD indrømmer, at deres programmer er en hæmsko for open source-styresystemet Linux på skrivebordene ude i kommunerne.

- Vores akilleshæl er, at vi har mellem 40.000 og 50.000 programmer, siger udviklingschef Brian Frilund fra KMD.

Efterspørgslen fra kunderne gør, at det kommune-ejede it-selskab nu kigger på åbne standarder - i første omgang især mellem KMD's programmer og kontorpakker.

Relevant link

Linuxforum 2005

Openoffice 2.0 på dansk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere