Statslig net-prisguide endt i fiasko

Både forbrugere og forhandlere har vendt ryggen til en prisportal til seks millioner kroner fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, som skulle skabe bedre konkurrence på det danske marked for byggevarer. Flere butikker har droppet portalen på grund af et besværligt it-system.

Et forsøg på at skabe bedre gennemsigtighed på det danske marked for byggevarer er mislykkedes for Erhvervs- og Byggestyrelsen, som for mere end et år siden lancerede prisportalen Byggevarepriser.dk.

Portalen har kostet seks millioner kroner og er udviklet af Krak, men hverken forbrugere eller forhandlere har taget den til sig.

Prisguiden har omkring 20.000 hits om måneden og indeholder blot omkring 4.000 produkter fra 41 forhandlere. Flere priser har ikke har været opdateret længe, og i de fleste underkategorier er der slet ingen produkter.

I hele produktgruppen el-artikler er der for eksempel blot 52 produkter, som stammer fra fire forhandlere. I en speciel sektion for professionelle brugere står det endnu sløjere til.

Portalen skuffer

- Den lever ikke op til det, vi havde forventet. Den største grund er, at de store kæder ikke ønsker at være med, og det er dem, som kunderne kender og tit tager hen til, siger produktchef Susanna Vang fra Krak.

Det lave antal produkter på portalen har fået Krak til at lægge en besked på hjemmesiden, hvor brugerne bedes om at opfordre forhandlere til at deltage.

Ifølge flere af de mindre forhandlere, som Computerworld Online har talt med, er der dog en speciel årsag til, at de kun har lagt få af deres varer ud til sammenligning og sjældent opdaterer priserne.

Krak har i sin opbygning af prisguiden valgt at lave sin egen opdeling af kategorier, som ikke stemmer overens med den struktur, der kendes fra de enkelte brancher, eksempelvis VVS-branchen.

Forhandler: Byggesjusk
- Det site fungerer simpelthen ikke. Vi har 15.000 varer oprettet med billede i vores shop, og dem var vi klar til at få med, men vi skulle oprette dem manuelt. For at sige det mildt, så er det ubrugeligt, og så opdaterer det ikke ordentligt, siger Jesper Bunde-Pedersen fra netforhandleren Billig VVS.

Han har i dag en række varer til at ligge på prisportalen, men trods 3.000 daglige besøgende på hans hjemmeside er det ikke hver dag, at der kommer blot en, som har fundet vej via Byggevarepriser.dk.

Krak har udviklet portalen, mens det rådgivende ingeniørfirma Carl Bro har bidraget med brancheviden.

Udvikler Kim Koldsø forsøgte for et år siden at udvikle en automatisk overførsel af priser for Billig VVS, men den ville kræve for meget manuelt arbejde at bruge.

- Der har siddet nogle personer og strikket det her sammen, som ikke har haft ide om, hvordan byggevaremarkedet hænger sammen. Byggevarepriser har valgt at se højt og flot på det og lavet sit eget system med egne grupperinger, siger Kim Koldsø.

XML-løsning

Der er flere måder at overføre sine priser til prisportalen. Store virksomheder med mange varer kan bruge en XML-løsning, som integreres direkte i forhandlerens database.

Ifølge Krak kan selskabet ikke se, hvor mange der bruger den store XML-løsning, men i alt 15 forhandlere bruger enten den eller regneark til at overføre priser.

Susanna Vang forsvarer Kraks valg af egne produktkategorier med, at de er opdelt, så produkter inden for samme kategori er sammenlignelige.

Som eksempel nævner hun kategorien toiletter, som er underopdelt i gulvmonterede og vægmonterede toiletter, da det i en prissammenligning er nødvendigt, at produkterne skal kunne erstatte hinanden.

- Vi føler, at vi har gjort, hvad vi kunne, men selvfølgelig er vi åbne for gode forslag til, hvordan vi kan gøre det nemmere for forhandlerne at bruge, siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere