Athlon 4 under lup

De første bærbare pc'er med Athlon 4 processor vil snart dukke op i butikkerne. Vi har testet en Compaq Presario med den nye mobile 1 GHz Athlon. Pc'en kan ikke helt følge med en maskine med den nye 1,13 GHz Pentium III, men det er tæt på.

Athlon 4

Compaq Presario er blandt de første bærbare pc'er med AMD's nye Athlon 4 processor.
Det er snart tre måneder siden, Athlon 4 til bærbare pc'er blev lanceret. Alligevel har pc'er med processoren endnu ikke fundet vej til forretningerne. Det er dog lykkedes os at opstøve en 1 GHz Compaq Presario 1216EA, som vi straks har smidt på pinebænken.

Denne bærbare pc er udstyret med en 14,1'' TFT-skærm, 128 megabyte PC133 SDRAM, en 20 gigabyte harddisk og et 8x dvd-drev, men i denne sammenhæng er det processoren, der er mest spændende - særligt i sammenligning med den nye Pentium III-M fra Intel.

Athlon 4 er en forbedret version af Athlon, idet der er tilføjet understøttelse af SSE-instruktioner, der forbedrer ydelsen ved visse typer af beregninger, og hardware data prefetch. Sidstnævnte teknologi, der også optræder i Pentium III-M, forsøger at forudsige, hvilke data processoren vil få brug for, og sørge for at hente dem fra hukommelsen på forhånd, så de er klar til brug. Pentium III-M er endvidere blevet udstyret med en L2-cache på 512 kilobyte, og det er dobbelt så meget som normalt på Pentium III.

Processorydelse

Vi testede for nylig en bærbar pc med en 1,13 GHz Pentium III-M, og når det gælder rå ydelse, kan vi umiddelbart sammenligne denne processor med en 1 GHz Athlon 4. I kraft af de ekstra 130 MHz er Pentium III-M hurtigst, men testprogrammet Sisoft Sandra røber, at billedet ville ændre sig, hvis processorerne havde den samme frekvens.

1,13 GHz Pentium III-M er nemlig 13,9 procent hurtigere til heltalsberegninger end 1 GHz Athlon 4, men kun 9,6 procent hurtigere til beregninger med kommatal. Scoren for Athlon 4 var 2.785 MIPS og 1.378 MFLOPS. Ved samme frekvens er processorerne således så godt som lige hurtige til de fleste opgaver, dog med et lille forspring til Athlon 4, når det gælder FPU-beregninger.

Den officielle pris for en 1 GHz Athlon 4 er 415 dollar, mens prisen for en 1 GHz Pentium III-M er 394 dollar. Her skulle man tro, at Intel havde et lille prismæssigt forspring, men de reelle priser ligger ofte et stykke fra de officielle, og det skulle ikke under, hvis Athlon-maskinerne bliver noget billigere end Pentium III-pc'er med samme clockfrekvens. Med en frekvens på 1,13 GHz koster den mobile Pentium III for øvrigt 625 dollar.

Athlon 4 har indbygget PowerNow!-teknologi, så hvis pc'en kører på batterier, tilpasses clockfrekvensen og dermed strømforbruget til behovet. Dermed kan man spare en del på batteriet. Vi testede batterilevetiden ved hjælp af programmet BatteryMark 4.0.1, og ved brug af PowerNow! blev levetiden to timer og tre kvarter.

Systemydelse

Presario 1216EA er en hurtig bærbar pc til en fornuftig pris. Presario-serien er først og fremmest beregnet til private og mindre firmaer, og det er stadig branchens holdning, at de større virksomheder foretrækker processorer fra Intel i pc'erne.

Testprogrammerne Content Creation Winstone 2001 og Business Winstone 2001 tester pc'ens ydelse ved afvikling af kendte Windows-programmer. Resultatet var henholdsvis 32,0 og 30,4 point under Windows ME, og det er et rigtig flot resultat.

Pc'en er udstyret med en ATI Mobility M1 grafikchip, og selv om det stadig er en af markedets hurtigste grafikchip til bærbare pc'er, kan den absolut ikke hamle op med Nvidias GeForce2 Go i 3D-applikationer. I Quake III blev det til sølle 18 billeder i sekundet i opløsningen 640x480. Det er altså ikke krævende 3D-applikationer, man skal bruge denne maskine til.

I øvrigt byder maskinen på netværkskort, modem og lydkort. Højttalerne er rigtig gode. Der er pegeplade og et lidt ustabilt tastatur med genvejstaster, og vægten er 3,3 kilo. Compaq Presario 1216EA kommer på markedet i slutningen af august eller starten af september, og prisen bliver 17.995 kroner med moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere