IT- og Telestyrelsens bliver bombarderet af ansøgninger fra teleselskaber og internetudbydere, der alle vil sikre sig en licens til at etablere trådløst bredbånd i Danmark baseret på Wimax-standarden.
- Alene i december har vi fået seks ansøgninger om licenser til at etablere trådløst bredbånd i frekvensbåndet 3410-4200 MHz, og de fleste taler om Wimax, siger Robert Lindgaard fra IT- og Telestyrelsen.
De mange ansøgere må dog vente en rum tid, før de får svar på, om de får en af de eftertragtede licenser. Ansøgningsbunken er nemlig blevet så stor, at IT- og Telestyrelsen dropper at udstede flere licenser foreløbig.
- Der kan blive tale om frekvensknaphed. Derfor vil vi gennemføre en bred høring om interessen for frekvenser til FWA eller Wimax i begyndelsen af 2005, siger Robert Lindgaard.
IT- og Telestyrelsen afholdt tidligere på året en auktion over en ledig FWA-frekvens i Storkøbenhavn, hvor der kun var to ansøgere. Vinderen blev den amerikanske telemilliardær Craig McCaw med et bud på 1,6 millioner kroner. Han løb med frekvensen foran Danske Telecom.
Siden er McCaw og Danske Telecom gået i luften med Wimax-netværk i henholdsvis USA og Danmark. De mener begge, at Wimax kan blive en reel udfordring til ADSL-forbindelser over tidligere telemonopolers kobbernetværk og i tyndt befolkede områder.
Wimax kombinerer FWA-teknologiens høje båndbredde med fleksibiliteten i Wi-Fi. Det betyder, at kunderne vil kunne tage deres abonnement med sig fra hjembyen til andre områder, hvor der er Wimax-dækning, fuldstændig som man i dag kan koble sig på internettet med Wi-Fi-teknologi i en række knudepunkter, hotspots.
IT- og Telestyrelsen mener, at det er for tidligt at tale om, hvorvidt det bliver nødvendigt med en ny auktion for at få fordelt de frekvenserne, men udelukker ikke muligheden.
I forrige måned afholdt den norske pendant til IT- og Telestyrelsen, Post- og Teletilsynet, auktion over 25 Wimax-frekvenser i seks geografiske regioner. Der blev budt på alle frekvenserne og efter 44 auktionsrunder var der i alt blevet budt 37 millioner norske kroner for licenserne.