EU har igen udsat godkendelsen af et omstridt direktivforslag, der gør det muligt at patentere computer-implementerede opfindelser.
Det skyldes, at Polen overraskende har udbedt sig længere betænkningstid.
EU-landene var ellers nået til enighed på et omstridt møde den 18. maj ved et EU-Ministerråd, men da direktiv-forslaget i går skulle godkendes formelt ved et ministerrådsmøde, vendte Polen tommelfingeren nedad.
Det er specielt overraskende, fordi en talsmand for det hollandske EU-formandskab i sidste uge meldte ud, at ambassadører for alle EU-landene var nået til enighed om at godkende direktivforslaget.
Polens it- og videnskabsminister, Wlodzimierz Marcinski, sagde, at hans regering ikke trækker den overordnede støtte til maj-aftalen tilbage, men at der er en del nøgleformuleringer i direktiv-teksten, som kan skade små og mellemstore virksomheder.
Han understregede, at software ikke bør kunne patenteres og at den polske regering derfor har brug for at tænke sig godt om. Polens væsentligste argument for at blokere forslaget er, at det efter konsultationer med it-eksperter og det polske patentkontor mener, at direktivet tillader patenter på software.
Skuffet EU-Kommission
EU's fiskerikommissær, som var EU-Kommissionens repræsentant ved mødet, var skuffet over udsættelsen, som blev godkendt af mødets leder, den hollandske landbrugsminister Cees Veerman.
Det hollandske formandskab har ellers forsøgt at haste direktivforslaget igennem inden årsskiftet, og det var derfor placeret på et møde for EU's landbrugs- og fiskeriministre, som ellers intet har med sagen at gøre.
Forslaget var placeret som et såkaldt A-punkt - det vil sige et punkt, der ikke skal diskuteres - men det ville Polen altså ikke acceptere.
Godkendelsen af direktivforslaget har været udsat i flere måneder, officielt fordi der har været mangel på oversættere i EU-systemet, men det skyldes nok snarere, at forslaget har mødt massiv modstand fra flere sider.
Forslagets argeste modstandere er open source-miljøet, der mener, at direktivforslaget kun er til fordel for store virksomheder.
- Den polske regering fortjener stor ros for at have mod til at sige nej. Dette sikrer, at der bliver bedre tid til at tænke sig om, så Europa ikke giver softwaremarkedet væk til et par store amerikanske virksomheder, der ikke har interesse i et konkurrencepræget marked, men vil sætte sig på det hele gennem patenter, siger Florian Müller, kampagneleder for Nosoftwarepatents.com.
Brancheorganisationen EICTA - hvis medlemmer tæller Microsoft, SAP, HP, Intel og Nokia ? er skuffede over forsinkelsen, og frygter, at Europa vil halte bagud i forhold til Asien, hvis det ikke bliver muligt at patentere software.
- Vi er dybt skuffede over Rådet og Polen. Dette forsinker vedtagelsen yderligere, da forslaget også skal igennem EU-parlamentet igen, siger Mark MacGann, direktør for EICTA.