Verdens hurtigste bærbare pc

Kombinationen af en 1,13 GHz Pentium III og en GeForce2 Go grafikchip kan ikke slås. Vi tester en Dell Latitude C810, der er hurtigere end langt de fleste stationære computere. Den bærbare pc er stoppet til randen med den nyeste teknologi, og det afspejler sig ikke mindst i ydelsen.

Mangler ikke noget

Dell Latitude C810 - et monster af en bærbar pc.
Man tager Intels hurtigste processor til bærbare pc'er. Den sætter man i et bundkort, der i forvejen er udstyret med Intels nyeste chipsæt, hurtig systemhukommelse og ikke mindst en Nvidia GeForce2 grafikchip. Man tilslutter en harddisk, en cd-brænder, et dvd-drev og en fladskærm, pakker det hele pænt ind og står tilbage med en bærbar pc, der rent ud sagt sparker røv.

Indrømmet: Af en bærbar pc at være er Dell Latitude C810 kæmpestor og tung som et ondt år. Med sine 3,3 kilo er det ikke en notebook for tøsedrenge, vi har med at gøre. Til gengæld kan pc'en mageligt erstatte den endnu større stationære pc, som de fleste har stående derhjemme eller på kontoret.

Det er svært at finde på noget, som pc'en ikke har indbygget. Den 15 tommer store TFT-skærm med en opløsning på 1600x1200 står utrolig flot, og der kommer en ganske udmærket lyd ud af maskinens højttalere. Som man kunne forvente finder man 10/100 Ethernet og 56K modem i maskinen, og der er udgange til USB, S-Video og også IEEE 1394. Infrarød port, plads til to type II pc cards og et diskettedrev hører også med.

Lynhurtig

Computeren rummer en hel del teknologi, man ikke normalt ser i bærbare pc'er. Pc'ens hjerne udgøres af en 1,13 GHz Pentium III-M processor, måske bedre kendt under kodenavnet Tualatin. Denne nye processor, som vi har skrevet om for nylig, er fremstillet med 0,13 mikron kobberteknologi og udstyret med hele 512 kilobyte L2-cache.

Testprogrammet Sisoft Sandra afslører, at vi har at gøre med markedets absolut hurtigste mobile processor. Det bliver til 3.173 MIPS og 1.510 MFLOPS, og vi kan godt røbe, at det er noget hurtigere end den 1 GHz AMD Athlon 4, som vi snart vil se nærmere på.

Processoren er udstyret med SpeedStep-teknologi, så frekvensen falder til 733 MHz, når pc'en kører på batterier. Det øger batterilevetiden betragteligt, men går naturligvis ud over ydelsen. Ved hjælp af testprogrammet BatteryMark 4.0.1 målte vi levetiden til to timer og tre kvarter timer ved brug af SpeedStep. Det er ikke lang tid, så et reservebatteri kan være en fordel.

Processoren har en systembus med en frekvens på 133 MHz, og det er 33 MHz mere end man almindeligvis ser på bærbare pc'er med Pentium III. Derfor kan maskinen anvende PC133 SDRAM, og det hjælper også på ydelsen. Chipsættet er Intel 815EP, der også understøtter ATA/100 - igen ret unikt for en bærbar pc.

ATA/100 giver en højere hastighed for overførsel af data fra harddisken, der fås med op til 48 gigabyte og 5.400 omdrejninger i sekundet. Harddisken i den testede model havde dog kun en kapacitet på 10 gigabyte og en rotationshastighed på 4.500 omdrejninger i sekundet.

Grafikken leveres af verdens hurtigste grafikchip til bærbare pc'er, nemlig Nvidias GeForce2 Go. Chippen er baseret på GeForce2 MX, men der er skruet lidt ned for frekvensen, og antallet af pipelines er halveret. Alligevel har man ingen problemer med at afvikle selv de mest krævende 3D-applikationer.

Til 2D og 3D

Vi har selvfølgelig benyttet lejligheden til at udsætte pc'en for en række testprogrammer, som måler ydelsen ved afvikling af rigtige programmer under Windows 2000. Content Creation Winstone 2001, der tester maskinens ydelse ved afvikling af seks krævende multimedie-programmer, giver et resultat på 34,6 point. Business Winstone 2001 tester den samlede systemydelse ved afvikling af almindelige kontor-applikationer, og her er resultatet 29,1 point

Disse resultater røber, at pc'en trods alt ikke kan følge med de hurtigste stationære pc'er, men at vi i hvert fald har at gøre med en af de absolut hurtigste bærbare computere, specielt når det gælder krævende applikationer. Det er yderst sjældent at se resultater i nærheden af 30 point i denne produktgruppe, og de færreste har brug for højere ydelse til det daglige arbejde.

Når det gælder 3D-grafik, har vi testet med benchmark-programmet 3DMark2001 og med Quake III Arena. 3DMark2001 gav en score på 1280 i opløsningen 1024x768 med 32 bit farver, og Quake III Arena fremviste hele 82 billeder i sekundet ved opløsningen 800x600 i den højeste kvalitet. I 1024x768 blev det til 44 billeder pr. sekund. Resultaterne kan tolkes derhen, at der er rigelig med styrke til selv de nyeste og mest krævende 3D-applikationer herunder selvfølgelig 3D-spil.

I øvrigt kan det nævnes, at maskinen har et rigtig godt tastatur, og der er både pegeplade og styrepind, hvor knapperne til sidstnævnte dog er ret svære at betjene. Dell Latitude C810 er i produktion fra den 20. august, og prisen bliver 32.354 kroner med moms for en pc med den omtalte konfiguration. Hvis cd-brænderen erstattes af et almindeligt cd-drev og dvd-drevet udelades, falder prisen til 28.630 kroner med moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere