Polen blokerer for softwarepatenter i EU

EU's Ministerråd kan ikke længere mønstre et flertal for patenter på software, efter Polen har valgt at blokere for direktivforslaget bag. Anne Grete Holmsgaard (SF) vil nu kæmpe for at presse erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) tilbage til forhandlingsbordet.

Polen, der er et af 10 nye medlemmer af EU-familien, har valgt at sætte en midlertidig stopper for den Europæiske Unions plan om at tillade patenter på software, oplyser den tysk-baserede organisation FFII.

Senest blev EU's ministre enige om at bakke op om det bagvedliggende direktivforslag på et møde i maj, men Polen afviser nu at støtte forslaget, da landet mener, det vil gøre det muligt at få patenter på computerprogrammer.

Mødet i maj har været omdiskuteret, fordi forslaget blev presset igennem af det irske formandskab, hvilket blandt andet sendte den danske repræsentant på glatis.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) måtte som følge af mødet senere stå skoleret i Folketingets Europaudvalg.

Ny kamp i Folketinget

Den største kritiker af Danmarks rolle var dengang Anne Grete Holmsgaard (SF), og hun vil straks gå i gang med at presse på for at ændre Danmarks holdning på området efter Polens markante udmelding.

- Det er fantastisk godt. Så er der håb, lyder hendes første kommentar.

Interoperabilitet

Muligheden for, at forskellige systemer kan tale sammen og udveksle informationer. Blandt andet open source-bevægelsen frygter, at softwarepatenter på formater og protokoller vil umuliggøre interoperabilitet, fordi eksempelvis Microsoft kan patentere Word-formatet.

Teknisk bidrag

Flere europæiske lande er imod patenter alene på software og forretningsmetoder, hvilket er muligt i USA. Derfor er direktivforslaget om softwarepatenter skrevet, så det kræver, at softwaren udgør et teknisk bidrag. Der er dog stor uenighed om, hvor meget betegnelsen "teknisk bidrag" dækker over.
Hun henviser til, at foruden Polen har også Hollands parlament vendt sig mod direktivforslaget.

Anne Grete Holmsgaard vil med Polens ændrede holdning forsøge at overbevise først og fremmest Socialdemokraterne om, at Danmark skal støtte en mere restriktiv udgave af forslaget.

Dernæst kommer slaget til at stå i Folketingets Europaudvalg, hvor hun skal overbevise Bendt Bendtsen om at presse på for, at forslaget bliver taget op til ny diskussion i Ministerrådet.

- Det allervigtigste er, at det kommer på som et rigtigt diskussionspunkt til Ministerrådsmødet, siger hun.

Også organisationen FFII, der kæmper mod direktivforslaget, mener, at Danmark må gentage sine forbehold efter Polens klare udmelding.

- Lande som Luxembourg, Letland, Danmark og Italien har råbt på lignende ændringer (?), men de blev afvist af det daværende irske formandskab. De har nu en chance for at foreslå deres tilføjelser igen med støtte fra Polen, udtaler Jan Macek, den polske talsmand for organisationen, i en pressemeddelelse.

Udsat afstemning

Selve afstemningen om direktivforslaget har været udsat i flere måneder, officielt fordi der har været mangel på oversættere i EU-systemet. Afstemningen kunne have fundet sted i næste uge, men Polens ændrede holdning kan kaste grus i maskineriet.

Polens væsentligste argument for nu at stemme mod forslaget er, at det efter konsultationer med it-eksperter og det polske patentkontor står klart, at direktivet rent faktisk vil tillade patenter på software.

De nye stemmeregler i EU-systemet efter Østudvidelsen betyder ifølge websitet Nosoftwarepatents.com, at fortalerne med Polens afvisning er 16 stemmer fra et kvalificeret flertal.

Der har både været indædt modstand mod og støtte til softwarepatenter i EU.

Senest sendte brancheorganisationen EICTA - hvis medlemmer tæller Microsoft, SAP, HP, Intel og Nokia - et brev til EU-Parlamentet, hvori den argumenterede for, at Europa vil halte bagud i forhold til Asien og USA, hvis ikke patenter tillades.

Når patentdirektivet har været gennem EU's Ministerråd skal det tilbage til EU-Parlamentet, før det kan endeligt vedtages.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere