Danske producenter i kamp mod blæk-fusk

Det skal være slut med at sælge genopfyldte blækpatroner til printere under falske forudsætninger. Det mener tre danske producenter, der selv lever af at fylde blæk på brugte printerpatroner. Nu vil de anmelde fusk til Forbrugerstyrelsen.

Tre danske producenter af genopfyldte blækpatroner melder sig klar til at gå i kamp mod de butikker, som over nettet sælger billigt blæk under falske forudsætninger.

De tre producenter - Lunddal Data og EK Dan-Tec i Odense og Print-Tech i Frederica - lever selv af at genopfylde brugte blæk- og tonerpatroner til blæk- og laserprintere fra eksempelvis Lexmark eller HP.

De mener, at markedet til dels ødelægges af, at mange forsøger at sælge patronerne under påskud af, at det er originale produkter.

Vil støvsuge nettet

De har derfor stiftet en forening, som nu skal støvsuge nettet og indklage eventuel fusk for Forbrugerstyrelsen.

- Vi er blevet enige om, at nu gider vi ikke alt det pjat og fup og svindel mere, siger Flemming Lunddal fra Lunddal Data.

Han har fem ansatte i sin virksomhed, som siden 1981 har levet af at genbruge forbrugsstoffer til printere.

I begyndelsen var det farvebåndskasssetter til typehjulsbånd til Olivetti- og Nec-printere, mens der i dag ryger omkring 80.000 blæk- og tonerpatroner gennem lokalerne i Odense.

Nu vil han sammen med sine to konkurrenter forsøge at sætte ind mod de hundredevis af internetbutikker, der sælger genopfyldte blækpatroner med billeder af originalen eller kalder dem kompatible.

- Alt, hvad der hedder kompatible blækpatroner, er genfyldte, for der er patent på printhovedet. Det er ikke kun netbutikker. Hvis du går i Kvickly eller Bilka, står der heller ikke noget om, at det er genfyldte patroner, siger Flemming Lunddal.

Anmelder syndere

Planen er, at de tre producenter vil gennemsøge nettet og indklage det til Forbrugerstyrelsen, hvis de mener, at butikkerne bruger vildledende markedsføring.

Ifølge Flemming Lunddal er det let at åbne en ny internetbutik, fordi man behøver mindre end 20 forskellige blækpatroner for at nå 80 procent af de printere, der står hos danske forbrugere.

Hewlett-Packard i Danmark mener også, at både genfyldte blæk- og tonerpatroner forsøges solgt som helt nye.

- Det er desværre noget, vi oplever, hvor nogen forsøger at sælge dem videre som om de er originale nye. Det er noget, vi bruger mange ressourcer på at få stoppet, fortæller Anders Egelund, der har ansvar for forbrugsstoffer for HP i Danmark.

Han bakker derfor op om genopfyldningsproducenternes kamp for at stoppe den bevidste vildledning.

HP mod genopfyldning

Samtidig er han dog kritisk over for de firmaer, som tjener penge på at indsamle gamle blæk- og tonerpatroner og genopfylde dem.

HP blæste tidligere på året til kamp mod producenterne, blandt andet fordi varigheden af et dokument printet med originalt blæk er længere, end hvis der er anvendt et kopiprodukt.

- Med de regler, vi har, er de i deres gode ret til det. Man kan så spørge, om det er etisk eller moralsk korrekt. Det er jo ikke de virksomheder, der har postet store penge i udviklingen af et produkt, siger Anders Egelund.

Ifølge ham er der på markedet for tonerkassetter en seriøs konkurrence mellem kopiproducenter, genopfyldninger og de originale produkter, mens markedet for blækpatroner er præget af, at meget salg går gennem detailbranchen.

Han forsvarer de høje priser på blæk, der i flere tilfælde har samme literpris som dyr fransk parfume.

- Når vi sender en blæk-patron på markedet, så har vi brugt milliarder af dollars på at udvikle teknologien i den, og det skal kalkuleres ind i prisen, siger Anders Egelund.

Tvivl om kvalitet

Han gentager samtidig argumentet om, at kvaliteten ved genopfyldning svinger meget, men den kritik rammer ikke Flemming Lunddal fra Lunddal Data, som indkøber brugte patroner og genopfylder dem.

- Selvfølgelig bliver printhovedet brugt, og er det til et farvefoto, der skal stå 100 procent perfekt, så kan det kun fyldes op en gang, siger han.

De brugte blækpatroner er han i øvrigt begyndt at købe i Indien, fordi det danske marked slet ikke kan følge med til efterspørgslen.

- Der er to danske firmaer, der har specialiseret sig i at samle både brugte toner- og blæk-patroner ind. Men i Danmark er der ikke så stort flow i tomme patroner, så vi er nødt til at købe dem fra udlandet, siger Flemming Lunddal.

Både Lunddal Data og HP Danmark anslår, at der hvert år bruges mange millioner patroner og kassetter på det danske marked. Med en pris på flere hundrede kroner per styk giver det en omsætning, der let runder en milliard kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere