Nye strømsvigt i dansk internet-knudepunkt

Virksomheder over hele landet har både torsdag og fredag oplevet problemer med deres internetforbindelser, fordi det danske internet-knudepunkt, DIX'en i Lyngby, igen har været ramt af strømafbrydelse. DIX'en har ingen nødstrømsanlæg, og det vækker vrede hos kunderne.

En strømafbrydelse hos elselskabet Nesa har torsdag og fredag ført til afbrudte internetforbindelser hos virksomheder over hele landet, som direkte eller indirekte benytter det danske internetknudepunkt, DIX'en.

Det samme skete for mere end et år siden, da hele Østdanmark blev lagt ned af en strømafbrydelse. Her tog det en halv time før batteribackup'en løb tør, mens det er uklart, hvor længe batterierne varede denne gang.

Sidste år var der stor kritik af det statslige it-selskab Uni-C for ikke at have investeret i et nødstrømsanlæg, men der er ingen forandring sket siden.

Har ikke lært af det

- Det er så utroligt, at de ikke har lært af det sidste gang og fået redundant strøm, siger Andreas Cavling, administrerende direktør i den lille netværksleverandør Zen Systems.

DIX'en kaldes Danmarks internetknudepunkt, fordi det er i lokalerne i Lyngby, at de større internetudbydere i Danmark er forbundet med hinanden.

Strømmen leveres af en højspændingsledning fra Nesa, og DIX'en var derfor uden strøm, da Nesa i går fra klokken 17.03 til 19.18 oplevede en fejl i elselskabets højspændingssystem.

Det gik blandt andet ud over kunderne hos Zen Systems - heriblandt fem elselskaber - som var uden forbindelse til internettet.

Zen Systems betaler 20.000 kroner hvert kvartal for at leje to kvadratmeter i DIX'en af Uni-C. Hertil kommer et årligt gebyr på 20.000 kroner.

Folk derude hele natten
- Så det kræver, at vi er nødt til at tage ud til Lyngby og sikre, at alt udstyret er, som det skal være. Vi havde folk derude hele natten, og lige da de tog hjem, så gik det hele ned igen, fortæller Andreas Cavling.

Den anden strømafbrydelse kom fredag middag - fra omkring klokken 11.20 til 12.20 - og skyldtes en fejl i en transformer på Danmarks Tekniske Universitet, hvor Uni-C holder til.

Efter de seneste strømafbrydelser har Zen Systems besluttet sig for også at indgå aftale med netværksleverandøren Interxion, der efterhånden har etableret sig som et alternativ til DIX'en.

- Alle de de selskaber, der mødes på DIX'en, mødes efterhånden også ude ved os. Vi har alle store og mellemstore teleudbydere repræsenteret, fortæller Peter Bank, administrerende direktør for Interxion.

De fleste af kunderne hos Interxion oplevede derfor ingen afbrydelser, da strømmen til DIX'en gik.

Selskabet har det seneste halve år arbejdet på at gøre sig til et fuldgyldigt alternativ til DIX'en og vil næste forår lancere en ny teknisk platform, som gør det muligt for kunderne at udveksle trafik på samme måde som hos DIX'en.

To dieselgeneratorer

Derudover har Interxion investeret i to dieselgenerator og to UPS'er - batteridrevne strømforsyninger - for at sikre strømmen i tilfælde af strømafbrydelser.

- Vi har haft flere strømsvigt i området, hvor vi bare har kørt videre, siger Peter Bank.

Da Computerworld Online sidste år talte med Uni-C's divisionsdirektør Martin Bech var selskabet ikke klar til at investere i en dieselgenerator, som kan køre i tilfælde af længerevarende strømudfald.

Ifølge Computerworld Onlines oplysninger har Uni-C siden forsøgt at samle opbakning blandt kunderne til at hæve priserne mod at investere i et nødstrømsanlæg, men det er ikke lykkedes.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Uni-C.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere