Danske konsulenter bygger norsk forsvars-it

I Norge er forsvaret indtil nu sluppet billigere end budgetteret fra udviklingen af et nyt gigantisk it-system. Til projektet har IBM brugt flere af de samme konsulenter, som var med til at udvikle Danmarkshistoriens største og dyreste it-projekt, det danske forsvars Demars-system.

Mens det danske forsvars gigantprojekt, it-systemet Demars, blev 116 millioner kroner dyrere end forventet, så har nordmændene med flere af de samme konsulenter på holdet fået en lidt mindre regning end budgetteret.

Det er blandt andet sket, fordi leverandøren IBM har kunnet trække på de konsulenter, der har været med til at udvikle Danmarkshistoriens måske største og dyreste it-projekt, det danske forsvars Demars-system.

IBM er leverandør på både Demars og det tilsvarende norske projekt, Program Golf, og begge systemer er baseret på SAP.

Det norske projekt er dog kun nået gennem første fase, mens Demars er afsluttet og er et langt mere omfattende system, understreger IBM i Danmark.

Hidtil dyreste projekt

Demars er det hidtil største og dyreste offentlige danske it-projekt. Projektet tog længere tid og blev dyrere end beregnet, men ikke mere end både Rigsrevisionen og Forsvarskommandoen fandt rimeligt.

Rigsrevisionen konkluderede i sin gennemgang af projektet sidste år, at ekstraudgiften til eksterne konsulenter var nødvendig for at holde projektet på ret kurs. I alt løb regningen for Demars op i godt 1,1 milliard kroner.

IBM i Danmark købte rettighederne til kildekoden, dokumentationen og de værdifulde erfaringer fra Demars-projektet af det danske forsvar for 10 millioner kroner og en aftale om royalties.

I den første fase af det norske Golf-projekt har IBM trukket på de samme konsulenter, som blev brugt i Danmark.

Det har dog ikke udløst nogen royalties til det danske forsvar, da Golf og Demars ifølge IBM er forskellige.

- Vi har ikke indhentet kode fra Demars, kun menneskelige ressourcer. Vi har inddraget de samme konsulenter, som har specialkompetencer, forklarer kommunikationschef Per Vassbotn fra IBM Norge.

Hos Forsvarskommandoen i Danmark er man tilfreds med aftalen med IBM, men vil ikke kommentere, om Demars-projektet har kastet royalties af sig i andre lande.

IBM er nemlig en af tre tilbudsgivere på en stor udliciteringskontrakt, som forsvaret skal forhandle på plads i løbet af efteråret.

Mangler penge

Selv om det norske projekt hidtil har holdt sig inden for tidsrammen og under budgettet, så er det ikke ren medvind, der blæser ind fra fjordene.

Program Golf risikerer at blive både forsinket og dyrere, fordi der endnu ikke er bevilliget penge til projektets næste fase. Det skriver Computerworld Norge.

Der skal formentligt afsættes yderligere 450 millioner kroner for at gennemføre fase 2, men selvom pengene er medtaget i årets finanslovsberegninger, så har beslutningen endnu været oppe i Stortinget.

Fase 2 skal efter planen erstatte to særskilte it-systemer til styring af logistik og indkøb i flyvevåbnet og hæren.

De har i dag hver deres system, men efter planen skal Program Golf erstatte de to systemer med et SAP-baseret system.

Ifølge Computerworld Norges kilder vil den endelige regning for Program Golf løbe op i 1,35 milliarder kroner. Indtil nu har projektet ifølge en rapport fra den norske rigsrevision kostet omkring 750 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere