Digital H.C. Andersen til 35 millioner kroner

Syddansk Universitet er sammen med internationale partnere i gang med at skabe en digital udgave af H.C. Andersen, som kan kommunikere og fortælle om sig selv via tale og bevægelser. Forskerne bag er nu på jagt efter partnere, der vil bruge teknologien kommercielt.

130 år efter sin død kan H.C. Andersen opleves på Syddansk Universitet, som er ved skabe en digital udgave af den fynske eventyrdigter.

Den digitale H.C. Andersen er del af et større projekt, som koster i alt 35 millioner kroner og involverer fem partnere i fire forskellige lande.

Syddansk Universitet leder projektet, som i første omgang går ud på at skabe en H.C. Andersen, der kan fortælle om sig selv og tale med folk via avanceret talegenkendelses-teknologi.

Kommercielle muligheder

Projektet er nu nået så langt, at Syddansk Universitet er begyndt at tænke på de kommercielle perspektiver i at kunne skabe interaktive figurer, der kan tale med publikum og reagere på bevægelser.

- Vi er på nuværende tidspunkt interesserede i at tale med firmaer i ind- og udland, og vi er så småt ved at sondere terrænet, siger koordinator og professor Niels Ole Bernsen.

Projektet bærer navnet NICE, Natural Interactive Communication for Edutainment, og Europa-Kommissionen har støttet med knap 25 millioner kroner, mens industrielle partnere har leveret resten af pengene.

Syddansk Universitets del af pengene udgør omkring syv millioner kroner.

Forstår sammenhænge

De danske forskere specialiserer sig ikke i selve talegenkendelsen, men i at få en mening ud af de sætninger og ord, som kommer ud af talegenkendelsen.

Det bruges til at skabe et meningsfyldt svar, både i form af grafik og lyd, som sendes tilbage til brugeren.

Andre partnere rundt om i verden tager sig af andre dele af systemet.

Et fransk forskningssted udvikler den del, der kan genkende bevægelser, så børn og unge kan pege på en skærm og få H.C. Andersen til at fortælle om de ting, der peges på.

Verdens største taleteknologifirma, amerikanske Scansoft, hjælper med at gøre talekendelsen fra børn og unge over hele verden bedre. Syddansk Universitet har til det formål sendt 60 timers data til Boston.

Endelig leverer det svenske spilfirma Liquid Media den teknologi, der ligger til grund for det 3D-univers, som H.C. Andersen bevæger sig rundt i.

Fortiden kommer til live

Under samme projekt er Telia i Sverige i gang med at bruge teknologien til at udvikle et spil, hvor det bliver muligt at interagere med figurerne i H.C. Andersens eventyr.

Niels Ole Bernsen ser to store perspektiver i teknologien. Dels det rent underholdningsmæssige, hvor der kan være store penge at hente i den voksende spilindustri.

Dels en mulighed for at bringe personer fra fortiden til live og på den måde bevare den fælles kulturarv.

- Du kan udvikle hvem som helst fra Jesus til Stalin og bringe dem hen, hvor de er passende. Med en central opdatering over nettet kan vi så løbende gøre dem bedre, mener Niels Ole Bernsen.

H.C. Andersen på dansk

Den største udfordring for forskerne i Odense er nu at konvertere indholdet og bruge den teknologiske platform til at skabe andre historiske personer. Næste mål er fysikeren Isaac Newton, som sidst blev set i live i 1727.

I første omgang foregår alt på engelsk, fordi det gør det lettere at samarbejde på tværs af landegrænser, men de danske forskere er meget interesserede i også at understøtte dansk.

Specielt fordi H.C. Andersen næste år har 200 års jubilæum, hvilket bliver fejret med stor stil i hele Danmark.

- Vi kan levere en dansk H.C. Andersen for en million kroner. Vi har fået en henvendelse fra H.C. Andersen-komiteen, men de siger, at de ikke har råd til at betale så meget, fortæller Niels Ole Bernsen.

Relaterede links

Projektet Natural Interactive Communication for Edutainment (NICE)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere