Pas godt på den bærbare pc

Tyveri af bærbare pc'er udgør et stigende problem, men det er faktisk ikke særligt svært at beskytte sig mod tyvene. Både hardware og data kan sikres uden de store problemer. Man skal bare gøre det til en vane at passe bedre på pc'en.

Fysisk sikkerhed

Notebook-computere er oplagte mål for tyve. De repræsenterer en høj værdi og er let omsættelige, og deres beskedne størrelse gør dem nemme at fjerne fra gerningsstedet. Bærbare pc'er er mange penge værd, og man bør passe lige så godt på computeren, som man ville en stak tusindkronesedler. Det kan lyde banalt, men faktum er, at mange uden videre placerer computeren på steder, hvor man ellers ikke ville drømme om at anbringe så store værdier. Garderoben eller hattehylden er ikke det rette sted.

Det lille aflange hul til Kensington-låse er normalt markeret med et K eller som her med et kæde-symbol.
Hvis man er nødt til at forlade pc'en, kan man forholdsvist nemt gøre tyveriet mere besværligt. Langt de fleste bærbare pc'er har et lille hul til en Kensington-lås. Selve låsen, som kan være en kodelås eller til nøgle, er udstyret med et solidt galvaniseret stålkabel. For enden af kablet finder man en lykke, og meningen er, at man skal sno kablet omkring et møbel eller andet, der er svært at løbe af sted med, og derefter sætte låsen i computeren.


Kensington-låse gør det noget mere besværligt for tyve at rende med den bærbare pc. Låsene fås med nøgle eller som kodelås.

Kensington-låse koster fra cirka 300 kroner, og det må siges at være en forholdsvis billig måde at gøre livet surt for tyvene. Man kan også købe alarmer til Kensington-låsehuller, så tyve afskrækkes af en infernalsk støj, hvis pc'en forsøges flyttet.

En lås i drevet kan gøre det sværere for uvedkommende at stjæle data fra den bærbare pc.
Hvis den bærbare pc har indbygget diskettedrev, kan det selvfølgelig bruges til at overføre data fra pc'ens harddisk til en diskette eller omvendt. Hvis man vil forhindre dette, kan det gøres ved hjælp af en lås monteret i drevet. En sådan lås kan også forhindre uvedkommende i at boote computeren med en diskette. Der findes diskettelåse, der tillige er udstyret med et stålkabel, så den bærbare pc også kan bindes fast.

Datasikkerhed

Hvis ulykken er ude, og pc'en bliver stjålet trods alle bestræbelserne for at undgå tyveriet, kan man i det mindste sørge for, at tyvene ikke kan få adgang til de data, der ligger på computeren. Det er oplagt at sørge for, at man kun kan se harddiskens indhold, hvis man har det rette kodeord.

Der findes mange forskellige programmer til kryptering af harddisken, heraf nogle stykker, der er gratis. Normalt kan man vælge mellem at kryptere hele harddisken eller kun dele af den, eventuelt et virtuelt drev, hvor man så anbringer alle sine private data. Når disse data er krypteret med stærk kryptering, kan man kun få adgang til dem, hvis man kender det rigtige kodeord.

Det lille og hurtige program Scramdisk er gratis til Windows 95/98, mens det koster 20 dollar til Windows NT/2000. Med Scramdisk danner man et virtuelt drev, som er krypteret. PGPdisk virker på samme måde og fås gratis til MacOS og flere Windows-versioner. For både Scramdisk og PGPdisk gælder, at kildekoden er til rådighed.

Der findes også en række kommercielle produkter, for eksempel Safeguard Easy fra Utimaco. Dette program har blandt andet Tvind har haft stor succes med.

Kryptering af filerne på harddisken er ikke den eneste måde, man kan beskytte sine data. De største producenter af bærbare pc'er bygger tyverisikring ind i pc'erne, så de kan sættes til at kræve et kodeord til harddisken. I praksis sikres harddisken ved at skabe rod i filallokeringstabellen, der holder styr på filernes fysiske placering. Kun det rette kodeord kan genskabe allokeringstabellen, så filerne kan findes igen. Ofte er der to forskellige kodeord til harddisken, så brugeren og firmaets systemadministrator kan få et hver. Denne form for datasikring er ikke helt så sikker som kryptering, men almindelige tyveknægte har alligevel ikke en chance.

I BIOS kan man sætte pc'en til at kræve kodeord ved opstart, men heller ikke denne form for databeskyttelse er særlig god. BIOS'en kan nemlig ofte nulstilles, og så er man lige vidt. I øvrigt skal man ikke tro, at den kodeordsbeskyttelse af dokumenter, der findes i tekstbehandlings-programmer og lignende, kan bruges til noget som helst. Denne form for koder kan brydes uden det store besvær. Det mest sikre er helt afgjort at benytte kryptering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere