Wi-Fi-hackere bringer danskere i fedtefadet

Dansk politi har i år modtaget de første sager, hvor pivåbne trådløse netværk er blevet misbrugt af kriminelle. Danskerne sløser med sikkerheden og bringer dermed sig selv i politiets søgelys, når politiet banker på hos den, der står som ejer af IP-adressen, hvorfra forbrydelsen er begået.

Dansk politi efterforsker nu de første sager, hvor åbne trådløse netværk er blevet brugt til kriminalitet. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten drejer det sig blandt andet om indkøb af it-udstyr med stjålne kreditkort.

Det har givet uskyldige indehavere af trådløse netværk en ubehagelig overraskelse, når politiet har banket på døren, fordi de har fundet frem til ejeren af den IP-adresse, der er blevet brugt i forbrydelsen.

Trådløse netværk bliver mere almindelige, men god netværkssikkerhed følger ikke med. Politiet melder om, at it-kriminelle har fundet en ny guldgrube.

- Vi har nu set de første sager herhjemme. Har en person været inde og misbruge en andens netværk, er det ikke en gang sikkert, at man kan se det eller finder ud af det, siger vicekriminalkommissær Søren Thomassen fra Rigspolitiets it-sektion til Jyllands-Posten.

Ved at benytte et åbent trådløst lokalnetværk med forbindelse til internettet kan kriminelle skaffe sig anonym adgang til internettet.

Guf for kriminelle

Selvom både private danskere og virksomheder har taget de trådløse netværk til sig, så er der fortsat mange, som ikke sørger for tilstrækkelig sikkerhed.

Nu har kriminelle fået øjnene op for det, der før blot var en sport blandt sikkerhedsentusiaster: War-driving. Begrebet dækker over simpelthen at afsøge et område for åbne trådløse netværk.

Når de kriminelle logger sig på netværket, så har de imidlertid andre motiver end blot at registrere et åbent netværk.

Det kan være hacking mod andre netværk, spredning af ulovligt materiale eller simpelthen en anonym indgang til internettet.

Pivåbne netværk

Når de kriminelle har frit spil, så skyldes det, at ejerne af de trådløse netværk sløser med sikkerheden.

- Mange netværk står simpelthen pivåbne, siger vicekriminalkommissær Søren Thomassen til Jyllands-Posten.

Teknisk direktør i det danske sikkerhedsfirma Secunia, Thomas Kristensen, vurderer, at omkring halvdelen af de private trådløse netværk ikke benytter den simple kryptering, WEP, som giver en vis sikkerhed.

- At have et trådløst netværk kørende uden en WEP-nøgle svarer til at tage hjemmefra med samtlige døre og vinduer stående på vid gab, siger han til Jyllands-Posten.

Derudover er der en række andre sikkerhedsindstillinger, som bør ændres i forhold til de indstillinger, som udstyret kommer med fra fabrikken.

Blandt andet vil meget netværksudstyr udsende et identifikationssignal, så enhver med et trådløst netværkskort kan se netværket. Ofte vil dette signal også identificere producenten af udstyret ved at bruge dennes navn.

Det kan være en værdifuld hjælp for hackere, fordi mange producenter har et standardbrugernavn og adgangskode, som brugeren selv burde ændre.

Har man købt sit udstyr gennem sin internetudbyder, har udbyderen dog ofte ændret brugernavn og adgangskode.

Relevant link

Rådet for it-sikkerheds vejledninger om sikring af trådløse netværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere