Hollywood: Nu kommer de digitale film

Efter flere års arbejde er Hollywoods store filmselskaber blevet enige om de tekniske specifikationer for fremtidens digitale biograffilm. Dermed er banen for alvor kridtet op til de digitale biograffilm. Næste udfordring bliver at få biograferne til at investere i digitalt udstyr. Nordisk Film glæder sig. For uden standarder går det ikke.

Flere af verdens største filmstudier er nået til enighed om de tekniske standarder for fremtidens digitale biograffilm.

Det er organisationen Digital Cinema Initiatives (DCI), der blev skabt i 2002, som er nået frem til den femte version af sine tekniske specifikationer.

Bag organisationen står Walt Disney, Twentieth Century Fox, Paramount, Sony Pictures Entertainment og Warner Bros.

Nordisk Film glæder sig
I Danmark har Nordisk Film investeret i digitalt fremvisningsudstyr i tre biografer, og her er direktør John Tønnes glad for den fælles standard.

- Det er altafgørende med tekniske standarder, så man får mulighed for at vælge hardware og software. Ideen er at spare penge i distributionsleddet, og hvis man bruger forskellige standarder over hele verden, så går det lidt fløjten, siger han.

Biograferne har i mere end 50 år haft én verdensstandard for de analoge filmfremvisere.

Med den endelige version af de tekniske specifikationer for, hvordan film skal vises digitalt i biografen, har filmstudierne taget første skridt i kampen for at droppe de gamle filmruller.

Det næste - og langt mere vanskelige - skridt bliver at få hele industrien til at investere i nyt udstyr, der understøtter digital fremvisning.

Også for Nordisk Film er det en barriere i forhold til at rulle digital fremvisningsteknologi ud i de i alt 14 Nordisk Film-biografer i landets større byer.

Hvordan skærer man den økonomiske lagkage?
- Vi valgte at gå ud med tre projektorer ud fra den betragtning, at man er langt fremme med de tekniske standarder. Det, vi kommer til at vente mest på, er hvordan man skærer den økonomiske lagkage. Det er et større spørgsmål, som det bliver vanskeligere at løse, mener John Tønnes.

Både biografer og filmproducenter kan få fordele af de digitale film, fordi man slipper for begrænsninger i de dyre filmruller.

Omvendt kan det koste flere millioner kroner for den enkelte biograf at investere i udstyr, som muliggør digital fremvisning.

De nye standarder frigives 30. september - samme dag, som organisation DCI egentlig skulle nedlægge sig selv.

Filmstudierne bag har dog valgt at forlænge dens liv med et år, som skal bruges til raffinere standarderne, sørge for sikkerhedsaspekterne og til at teste, at standarderne virker på tværs af platforme.

Europa har sin egen gruppe, European Digital Cinema Forum, der samarbejder om udbredelsen af digitale biografer.

Relevante links

Digital Cinema Initiatives

European Digital Cinema Forum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere