20 GHz i 2007

IBM og Intel er parate med nye teknologier, der gør fremtidens mikrochips hurtigere.

Indhold

Når det gælder grundforskning inden for chipteknologi, er IBM og Intel to store konkurrenter. Der går ikke mange uger imellem annonceringer af nye teknologier, der kan gøre det muligt at fremstille hurtigere mikrochips i fremtiden.

På en japansk workshop for silicium nanoteknologi har Intel meddelt, at firmaet har udviklet en teknologi, der gør det i stand til at fremstille 20 GHz processorer med op til en milliard transistorer i 2007. Til sammenligning har den hurtigste Pentium 4 en clockfrekvens på 1,7 GHz, og den indeholder 42 millioner transistorer.

Den nære fremtids processorer vil stadig være baseret på silicium som materiale og litografi til produktionen, men frem for synligt lys skal der benyttes lys i det ekstremt ultraviolette område for at opnå de mikroskopiske dimensioner, de enkelte transistorer vil have. Hvis det står til Intel, vil processorer i 2007 blive fremstillet med 0,045 mikron teknologi, og transistorerne vil have en gate-bredde på 0,02 mikron.

På lidt kortere sigt kan IBM love chips, der er en tredjedel hurtigere end de nuværende. IBM vil strække silicium, så elektronerne får mere fart på gennem transistoren. Teknologien udnytter det faktum, at atomer gerne vil ligge ved siden af hinanden. Når et tyndt lag silicium placeres oven på et lag silicium-germanium, hvor atomerne sidder længere fra hinanden, vil silicium-laget strække sig, og det tillader elektronerne at bevæge sig op til 70 procent hurtigere. Det betyder, at hastigheden i mikrochips kan forøges med op til 35 procent. Chips med strakt silicium forventes i produktion i 2003.


En transistor i nærbillede. Det tynde lilla lag af strakt silicium er langt bedre til at lede strømmen end almindelig silicium.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere