Super-chipsæt fra Nvidia

Med nForce sætter Nvidia ny rekord for funktioner i et chipsæt, og det kan betyder billigere pc'er. GeForce2-grafik og Digital Dolby 5.1 surround sound er indbygget, og båndbredden til hukommelsen når nye højder. AMD's HyperTransport-teknologi spiller også en stor rolle i chipsættet, der understøtter Athlon og Duron.

IGP-chippen

Chipsættet består af en Northbridge, som Nvidia kalder Integrated Graphics Processor (IGP), og en Southbridge kaldet Media and Communications Processor (MCP). Det er den hurtige grafik fra IGP, der er den helt store nyhed, men chippen kan byde på meget andet godt.

I IGP-chippen finder man en GeForce2 MX grafik-kerne, der er langt hurtigere end andre integrerede grafikløsninger. Indtil nu har integreret grafik været noget, man skulle holde sig fra, for hverken kvalitet eller hastighed har været tilfredsstillende.

Det største problem med ydelsen fra integreret grafik er hukommelsen. På et grafikkort sidder der dedikeret grafikhukommelse, men i integrerede systemer sluger grafikken en del af systemhukommelsen. Da almindelig RAM ikke er ret hurtig, opstår der flaskehalse i systemet. Dette problem har Nvidia forsøgt at løse ved at sætte fart på systemhukommelsen.

MCP/HyperTransport

MCP-chippen er absolut heller ikke at foragte, for den kan levere lyd i særklasse. Lyddelen understøtter DirectX 8's DirectSound, og chippen kan levere biograflyd i form af Digital Dolby 5.1 surround sound. Den kan også kode lyd efter Dolby Digital AC-3 standard i real-time, og det kan for eksempel bruges til at forvandle DirectSound til Dolby, der kan afspilles over et surround sound lydanlæg.

Udover lyd i særklasse understøtter MCP-chippen Ethernet, modem, HomePNA (netværk via telefonledninger) og seks USB-porte ud over de sædvanlige controllere til PCI-kort, ATA/100 med videre. MCP-chippen kommer i to forskellige udgaver med og uden Dolby-lyd.

Hvor chipsæt normalt forbindes med PCI-bussen, der har en maksimal båndbredde på 132 megabyte i sekundet, benytter nForce AMD's HyperTransport. Det giver en båndbredde på hele 800 megabyte pr. sekund. Kommunikationen mellem de to chips i chipsættet har længe været en flaskehals, og både Intel og VIA har da også adresseret problemet ved at lave særlige busser med båndbredder på 266 megabyte pr. sekund. Det er stadigvæk i underkanten, men med HyperTransport skulle kommunikationen være sikret.

Succesen af nForce, der senere kommer i en version til bærbare pc'er, afhænger af prisen, der endnu ikke er offentliggjort. Der går rygter om en pris på omkring 50 dollar, og det er ikke meget for de normale chipsæt-funktioner kombineret med GeForce2-grafik. Man skal dog tage i betragtning, at chipsæt med integreret grafik nærmest pr. definition er beregnet til de allerbilligste maskiner, hvor prisen tæller langt mere end kvaliteten. Spørgsmålet er, om Nvidia formår at overbevise dette marked om fordelene ved hurtig 3D-grafik. På længere sigt vil chipsæt med mange integrerede funktioner, herunder grafik, utvivlsomt blive mere accepterede blandt brugerne.

I Danmark vil Amitech og Fujitsu Siemens være de første pc-producenter, der benytter chipsættet. Man skal dog ikke forvente at se disse maskiner på markedet før en gang til sensommeren.

TwinBank og DASP

Ikke alene understøtter chipsættet den hurtige DDR RAM, det benytter også en ny 128-bit dual-channel hukommelses-controller. TwinBank, som Nvidia kalder teknologien, er i virkeligheden to 64-bit kontroller, der kan arbejde sammen. Der kan hentes data fra to DDR RAM-moduler samtidig, og derfor kan overførselshastigheden komme op på 4,2 gigabyte i sekundet. Det er selvfølgelig ikke kun grafikken, der får glæde af den høje båndbredde til hukommelsen. Alle applikationer har godt af hurtig RAM.

IGP kommer i to versioner, hvoraf kun den ene har TwinBank-teknologi. Vil man have optimal ydelse, skal man gå efter nForce 420 frem for nForce 220. Grafikydelsen i nForce 420 kan sammenlignes med ydelsen fra GeForce2 MX400, mens nForce 220 har samme ydelse som MX200. Chippen har indbygget AGP 4x-bus, så man kan altså også bruge et almindeligt grafikkort i stedet for den integrerede grafik.

Dynamic Adaptive Speculative Pre-processor (DASP) er også en del af IGP-chippen. DASP fungerer som en slags ekstra cache, som kan reducere den tid, processoren er om at fremskaffe data. DASP holder øje med, hvilke data processoren efterspørger, og hvis der kan findes et mønster, sørger DASP for at benytte ubrugt hukommelsesbåndbredde på at hente data fra systemhukommelsen til chipsættet på forhånd. Når processoren så skal bruge disse data, kan den hente dem i det hurtige chipsæt frem for den forholdsvis langsomme systemhukommelse.

Mere end et chipsæt

Amerikanske Nvidia vil ikke nøjes med at være førende på grafik-området. Nu vil firmaet også levere de vigtige chipsæt til bundkort, og første produkt i denne kategori lover rigtig godt. Chipsættet, der blev lanceret på den nyligt overståede Computex-messe i Taiwan, byder blandt andet på integreret grafik i GeForce2 MX-klassen og Dolby Digital 5.1 surround sound.

Ifølge Nvidia er nForce ikke bare et chipsæt, det er simpelthen to ekstra processorer til bundkort, der understøtter AMD Athlon og Duron. Da Nvidia lancerede GeForce-chippen var der da heller ikke bare tale om en grafikchip, men om verdens første grafikprocessor, så man må sige, at Nvidia holder stilen. Chipsæt eller ej, så sætter nForce nye standarder for integration af funktioner og regnekraft i et chipsæt, og ved hjælp af AMD's HyperTransport-teknologi bliver der også sat nye rekorder, hvad angår kommunikationen de to chips imellem.

Selvom nForce er beregnet til almindelige pc'er, giver chipsættet et varsel om, hvad man kan forvente af Microsofts Xbox, der kommer til november. Det er nemlig samme teknologi, der sammen med en Intel Pentium III 733 MHz processor skal bruges i denne spilkonsol. I Xbox vil grafikdelen dog være på GeForce3-niveau og lidt til.


MSI er blandt de første, der kan levere bundkort med Nvidias nForce chipsæt. Chipsættet udgøres af de to største af de chips, der ses på dette MSI-6397 bundkort. Chipsættet vil også blive anvendt på bundkort fra ASUS, Gigabyte, Abit og flere andre producenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere