Dobbeltdækker fra AMD

Nye Athlon MP til dual-systemer er klar til levering sammen med et nyt chipsæt, der understøtter to processorer. Samtidig lancerer AMD Athlon med en clockfrekvens på 1,4 GHz og Duron 950 MHz.

Athlon MP

Nu kan man bruge Athlon i systemer med to processorer. I et forsøg på at trænge ind på markedet for arbejdsstationer og servere, har AMD lanceret nye Athlon-processorer med tilnavnet MP, som er specielt beregnet til at arbejde sammen parvis. Selvom en pc med dobbelt Athlon utvivlsomt ville være en lækkerbisken for entusiasterne blandt hjemmebrugerne, er Athlon MP beregnet til det professionelle marked, hvor AMD endnu ikke har haft held til at gøre sig gældende.

Processorerne med clockfrekvenser på 1,2 og 1 GHz er baseret på den samme Palomino-kerne som den nye Athlon 4 til bærbare pc'er, men PowerNow!-funktionen er erstattet med ekstra faciliteter til dual-brug - en teknologi som AMD kalder Smart MP. Lige som Athlon 4 understøtter Athlon MP instruktionssættet 3DNow! Professional, der gør processorerne kompatible med SSE-instruktioner. Dette instruktionssæt understøttes også af Intels Pentium III og 4.


To stk. Athlon MP sammen med chipsættet AMD-760MP.

I næste kvartal vil der komme flere Socket A-processorer til dual-systemer, her iblandt Duron MP med en clockfrekvens på 900 MHz. Dermed kan man imødese forholdsvis billige dual-systemer. Det er Tyan, der kan levere de første bundkort til dual Athlon MP, men ASUS, Abit, Gigabyte og MSI er også snart klar med bundkort til den nye platform.

Nyt chipsæt

Et chipsæt ved navn AMD-760MP bliver det første, der kan anvendes sammen med to Athlon MP. Chipsættets Northbridge understøtter to separate 266 MHz systembusser, så begge processorer kan nyde godt af en båndbredde på 2,1 gigabyte til og fra chipsættet, der også understøtter DDR RAM med en frekvens på 266 MHz. De to point-to-point busser giver en bedre udnyttelse af processorerne end den delte bus, man kan finde i mange andre dual-systemer.


Diagram over chipsættet AMD-760MP, der skal anvendes sammen med en eller to Athlon MP processorer.

Af uransagelige årsager har AMD ikke benyttet sin egen hurtige HyperTransport busteknologi til chipsættet. Forbindelsen mellem Northbridge og Southbridge sker over den gode gamle PCI-bus med 133 megabyte i sekundet frem for HyperTransport-bussen, der kan klare op til 6,4 gigabyte pr. sekund. Det bliver i stedet Nvidia, der som de første får glæde af HyperTransport i forbindelse med nForce-chipsættet.

AMD har også lanceret Athlon med 1,4 GHz og Duron med 950 MHz. Disse processorer er baseret på de "gamle" kerner, og de vil sandsynligvis blive de sidste af slagsen. Fra nu af vil AMD satse helhjertet på Palomino-kernen, og en ny Athlon til stationære pc'er kommer til august.

1,4 GHz Athlon koster 253 dollar stykket, hvis man køber 1.000 stk, men prisen for 950 MHz Duron er 122 dollar. De nye Athlon MP introduceres til 265 og 215 dollar for henholdsvis 1,2 GHz og 1 GHz. Processorerne ledsages af et prisfald på de Athlon, der før var de hurtigste.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere