Microsoft udskyder 64 bit Windows til 2005

Microsoft har tildelt chipproducenten AMD et hårdt slag på klientsiden og sig selv en kraftig lussing på servermarkedet. Softwaregiganten er nødt til at udsætte de særlige 64 bit-udgaver af Windows XP og Windows Server 2003 til engang i 2005. Det forsinker AMD's udbredelse af pc-processorer til klient-pc'er og giver Linux en fordel på servermarkedet.

Presset på Microsofts udviklingsafdelinger med først og fremmest at få den allerede udsatte Service Pack 2 til Windows XP færdig betyder, at Microsoft nu må udsætte endnu en vigtig opgradering.

64 bit-udgaven af Windows XP og Windows Server 2003 kommer nu ikke på markedet før 2005, oplyser Microsoft.

Det er vel at mærke de udgaver af Windows-styresystemet, som især chipproducenten AMD har brug for at sætte skub i skiftet fra 32 til 64 bit på pc-platformen.

- Der er mange, som ville overveje 64 bit, men denne udsættelse dæmper kundeinteressen. Jeg ville være forbeholden for at købe en 64 bit-processor nu, hvis der ikke er ret meget software, jeg kunne køre på den, siger analytiker Michael Cherry fra Directions on Microsoft.

Forsinker AMD-succes

Han vurderer desuden, at Microsofts udsættelse også vil forsinke udviklingen af drivere fra hardwareproducenterne.

Microsoft har en Windows-version, som understøtter Intels 64 bit Itanium processorer. Men softwaregiganten kan kun tilbyde beta-versioner af Windows, som understøtter de såkaldte 64 bit extensions.

Intel satsede i første omgang på en helt ny 64 bit-teknologi til servermarkedet med Itanium. I mellemtiden har konkurrenten AMD haft stor succes med 64 bit-processorer, som bygger på samme arkitektur som de nuværende 32 bit-processorer.

I modsætning til Itanium understøtter AMD's 64 bit-platform også de programmer, der er skrevet til 32 bit-styresystemer. AMD har hele tiden peget på 64 bit-udgaven af Windows som en kritisk brik for skiftet til 64 bit.

Fra udgangen af 2005 vil alle processorer fra AMD have indbygget 64 bit-understøttelse. Intel er hoppet med på samme teknologi, som AMD bruger og lancerer om kort tid de første Xeon-processorer med 64 bit-udvidelse.

Fordel for server-konkurrenter

På servermarkedet kan Microsofts udsættelse af styresystemer, som understøtter de nye processorer lægge en dæmper på selskabets vækst.

En række af de primære konkurrenter på netop servermarkedet med Linux i spidsen understøtter nemlig allerede de nye processorer. Samtidig er en række softwareproducenter af blandt andet databaser også klar med software, som udnytter de nye 64 bit-muligheder.

- Jeg vil ikke sige, at det gennemhuller Microsofts strategi. Men det skader Microsofts position over for Linux og over for alle de 64 bit-platforme, der allerede findes på markedet, siger analytiker Gordon Haff fra Illuminata.

64 bit-understøttelsen kommer til Windows i form af en særlig udgave af Windows XP og en større opgradering, Service Pack 1, til Windows Server 2003.

Ligesom den forestående Service Pack 2 til Windows XP vil opgraderingen til Windows Server 2003 også indeholde en række nye tiltag, som skal øge sikkerhedsniveauet i styresystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere