Nasa samler 10.240 CPU'er i Linux-klynge

Nasa og Silicon Graphics vil bygge en gigantisk Linux-computer med i alt 10.240 Intel Itanium 2-processorer. Systemet samles af 20 maskiner med hver 512 CPU'er og en terabyte RAM, som kobles sammen i en klynge. Supercomputeren er døbt Columbia til minde om rumfærgen, som eksploderede i februar 2003.

Den amerikanske rumfartsorganisation Nasa har påbegyndt konstruktionen af en Linux-baseret klyngecomputer med ikke færre end 10.240 Intel Itanium 2-processorer.

Computeren skal bygges ved at forbinde i alt 20 af Silicon Graphics' Altix computere med 512-processorer.

Prisen bliver lige under en milliard kroner og Nasa planlægger da også at stille den nye monstercomputer til rådighed for andre institutioner i USA, som har brug for regnekraft.

Kender ikke samlet regnekraft

Den samlede regnekraft er endnu ukendt, da det ikke tidligere er forsøgt at bygge et Linux-baseret system i denne størrelse.

Linux har hidtil først og fremmest haft succes på systemer med under en halv snes processorer, men en ny kerne og nye teknologier åbner for større systemer.

Linux-grundlægger Linus Torvalds udtrykker da også begejstring for Nasas gigantiske Linux-maskine:

- Det er rimelig sejt at skalere op til 512 processorer. At sætte tyve af disse maskiner sammen og få dem til at opføre sig som én, det er simpelthen vildt, siger han.

Silicon Graphics har allerede samlet de tre første Altix-maskiner i det, der har fået navnet Projekt Columbia efter den rumfærge, som i februar 2003 eksploderede på vej tilbage gennem atmosfæren med syv astronauter ombord.

Silicon Graphics og Nasa forventer at tilføje de resterende 17 maskiner til det samlede Columbia-system inden udgangen af 2004.

Simulerer rumfartsmissioner

Hvert systems 20 maskiner vil få over en terabyte (1.000 gigabyte) hukommelse, og med Silicon Graphics særlige klyngeteknologi Numalink kan 2.048 processorer dele hukommelse.

Columbia-systemet kører Propack Linux og skal bruges til design af udstyr til rumfartsmissionerne, simuleringer af missioner og til modellering af vejret.

Systemet har dog en væsentlig akilleshæl: Hvis én af processorerne i Altix-maskinerne sætter ud, forsvinder hele Altix-maskinen og dermed 512 processorer fra klyngen.

Mens Columbia måske ikke bliver verdens kraftigste supercomputer målt efter den sædvanlige målestok, som placerer Japans Earth Simulator på førstepladsen, er systemet ideelt til den type beregninger, som Nasa har brug for, oplyser projektleder Bill Thigpen fra Nasa.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Politiets Efterretningstjeneste

Netværks- og/eller firewallspecialister til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere