HP-notat: Frygt for krig mod open source

Et to år gammelt notat afslører, at Hewlett-Packard forberedte sig på et stormløb fra Microsoft mod open source. HP-chef Gary Campbell frygtede, at Microsoft med patentlovgivningen i hånden ville forsøge at angribe den open source-software, som HP støttede.

Et to år gammelt internt notat til lederne i it-giganten Hewlett-Packard afslører, at selskabet har brugt meget krudt på at ruste sig til at modstå et angreb fra Microsoft mod open source-software.

Notatet fra juni 2002 er netop dukket op igen på webstedet Newsforge, og HP bekræfter dets ægthed.

Notatet viser, at HP forberedte sig på, at Microsoft ville slå til mod open source-software med patentlovgivningen i hånden.

Vil lukke open source helt ned
- Microsoft vil bruge det juridiske apparat til at lukke open source helt ned. Vi behøver ikke trække os ud af open source-markedet, men vi er nødt til at lægge en fornuftig plan for, hvordan vi reducerer vores sårbarhed, skriver Gary Campbell, som på daværende tidspunkt var chef for HP's strategiafdeling.

Notatet er skrevet umiddelbart efter HP havde indgået en licensaftale med Microsoft om en række patenter.

Gary Campbell bad i notatet de øvrige chefer om at samarbejde om at udvikle en strategi, som kunne beskytte selskabets engagement i open source-teknologier mod efterdønningerne af Microsofts patentsager.

HP frygtede, at Microsoft med patentloven i hånden ville forsøge at tildele open source dræbende slag ved at ramme de teknologier, som HP så som afgørende for open sources konkurrenceevne.

- Microsoft er specielt ude efter Samba, Apache og Sendmail. Vi tror, at Samba bliver det første mål, skriver Gary Campbell i notatet.

Notatet blev sendt ud til HP-cheferne ni måneder inden selskabet SCO Group lagde sag an mod IBM med beskyldninger om, at IBM havde overført beskyttet kode fra SCO's Unix til open source-styresystemet Linux.

Valgte anden strategi

Microsoft valgte imidlertid en anden strategi. I stedet for at fyre op under nye retssager har selskabet i stedet indgået forlig i en række opgør.

Ifølge analytiker Joe Wilcox fra Jupiter Research har Microsoft kunne lægge sig komfortabelt i slipstrømmen af SCO, som har gjort det grove arbejde med at skabe juridisk usikkerhed omkring Linux.

- Fra et teknologisk synspunkt har Microsoft kørt en ren fakta-kampagne og forsøgt at vise fordelene ved Windows frem for Linux, og en af fordelene er en klar licens. Uanset holdbarheden af SCO's sagsanlæg har det sat spørgsmålstegn ved open source licensmodellen. Det har Microsoft ikke været sen til at udnytte, siger Joe Wilcox.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere