Første virus til Windows Mobile fundet

Antivirusfirmaer har opdaget den første virus, som angriber Microsofts styresystem til mobile enheder, tidligere kendt som Windows CE. Virussen er forholdsvis harmløs, men demonstrerer, at mobile enheder er sårbare på samme måde som almindelige pc'er.

Den første virus er fundet til Microsofts styresystem til lommecomputere og håndholdte enheder, Windows Mobile.

Virussen udgør ifølge antivirusfirmaerne ingen trussel, da kun kan sprede sig mellem forskellige enheder, hvis man overfører programfiler.

Virussen gør desuden opmærksom på sin tilstedeværelse ved at åbne en dialogboks, hvor brugeren bliver spurgt: "Kære bruger, skal jeg have lov til at sprede mig?".

Der er tale om en såkaldt "proof of concept"-virus, hvor det fra programmørernes side først og fremmest handler om at vise, at en bestemt teknologi kan lade sig gøre.

Varsel om globalt udbrud

Selvom den nye virus er forholdsvis harmløs, kan den være et varsel på et nyt trusselsbillede, advarer Eugene Kaspersky, chef for russiske Kaspersky Labs.

- Computerverdenens undergrund har slået kløerne i de nye muligheder, som de mobile enheder tilbyder. Nu udvikler ondsindede programmer sig i en ny retning og bringer det første globale udbrud af en mobilvirus nærmere, udtaler Eugene Kaspersky i en pressemeddelelse.

Ifølge det finske antivirusfirma F-Secure er Windows Mobile-virussen tilsyneladende skabt af de samme, som stod bag den første virus til Symbian OS. Symbian er et populært styresystem til blandt andet avancerede mobiltelefoner.

Den nye virus, som ifølge antivirusfirmaerne er den første til Windows Mobile-platformen, er døbt Duts, selvom programmøren ifølge F-Secure har lagt en reference til science fiction-bogen Permutation City af Greg Egan.

Virusforfatteren ville selv have døbt virussen Dust, men den ville antivirusfirmaerne ikke være med til.

Traditionel virus

Duts er en traditionel virus, som inficerer programfiler større end fire kilobyte skrevet til ARM-processorer.

Virussen spreder sig kun mellem forskellige enheder, hvis de inficerede filer bliver overført.

Duts kan inficere filer på systemer, der kører Microsoft PocketPC 2000, PocketPC 2002 og PocketPC 2003, oplyser russiske Kaspersky Labs.

Ifølge Kaspersky Labs forsøger Duts kun at inficere programfiler, som ligger i roden af biblioteket "My devices".

Antivirusfirmaerne har udsendt nye signaturfiler, som kan opdage Duts-virussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere