Vejen til bedre søgeresultater

Der er ingen vej uden om søgemaskiner, når der skal sorteres i den kolossale mængde information, der findes på World Wide Web. Det gælder om at optimere søgningen, så man får de rette resultater. Der findes en række værktøjer til at gøre søgningen vellykket, men alle søgemaskinerne virker ikke på samme måde.

Gåseøjne og minus

Der findes desværre ingen standard for søgemaskiner. Derfor kan man ikke være sikker på, at to søgemaskiner søger på samme måde, selv om de fordres med den samme søgestreng. På visse punkter er langt de fleste søgemaskiner dog enige. For det første kan man søge efter hele sætninger ved hjælp af citationstegn, og for det andet kan ord udelukkes fra søgningen ved hjælp af et minus foran ordet.

Ved at sætte dobbelte citationstegn, populært kaldet gåseøjne, omkring flere ord, kan man begrænse sin søgning til websider, hvor ordene forekommer i netop den rækkefølge. Det er især nyttigt, hvor alle ord i frasen er forholdsvis almindelige, og man derfor ville få en overflod af søgeresultater, hvis man ikke brugte citationstegnene. Hvis man for eksempel vil vide, hvor sætningen "spis, drik og vær glad" optræder i biblen, giver det et bedre resultat med langt færre irrelevante hits at søge med citationstegn.

Minustegnet bruges til at udelukke ord, som ikke må optræde på websiden. Tegnet skal optræde umiddelbart efter et mellemrum og inden ordet, der skal udelukkes, før det virker efter hensigten. Hvis man søger efter websider der omtaler Poul Rasmussen, men ikke er spor interesseret i statsministerens bedrifter, kan man søge med ordene Poul Rasmussen -Nyrup.

Et minus må ikke forveksles med en tankestreg. Man kan altså godt søge på Søren Kierkegaards Enten-Eller med bindestreg, for de fleste søgemaskiner vil opfatte bindestreger og lignende tegn (for eksempel skråstreger, kommaer og punktummer) som tegn, der binder ordene sammen, når der ikke er et mellemrum lige foran. En søgning efter Enten-Eller opfattes præcis som en søgning efter "Enten Eller".

Søgemetoderne kan kombineres. Søgningen efter Poul Rasmussen uden ordet Nyrup kan gøres endnu mere effektiv ved at sætte citationstegn omkring Poul Rasmussen: "Poul Rasmussen" -Nyrup.

Kend din søgemaskine

Hvis man har en favorit blandt søgemaskinerne, bør man bruge lidt tid på at sætte sig ind i, hvordan netop denne søgemaskine fungerer. Udover de nævnte søgefaciliteter findes nemlig en hel del, der varierer fra søgemaskine til søgemaskiner.

En del af søgemaskinerne understøtter et joker-tegn eller et wildcard. Hvis man skal finde ord, hvor man ikke er sikker på stavemåden, eller ord, der optræder med forskellige endelser, kan wildcard være en god ting. Et wildcard, der skrives som en stjerne (*), står i stedet for et eller flere tegn i midten eller enden af et ord. Hvis man søger efter alle de websider, der beskæftiger sig med kvantekodning eller kvantekryptering, kan man søge på kvantek*.

De fleste søgemaskiner, men langt fra alle, understøtter nogle logiske operatorer, nemlig ordene AND, OR og NOT eller AND NOT. Operatoren AND tilføjes automatisk mellem søgeordene i mange søgemaskiner, og NOT eller AND NOT virker på samme måde som minustegnet. OR kan ofte vise sig nyttig, også ved søgning efter ord, der kan staves på forskellige måder som mayonnaise OR majonæse. Parenteser bruges ved søgninger, der bruger flere logiske operatorer, for eksempel rejemad NOT (mayonnaise OR majonæse).

AltaVista, HotBot, MSN og Northern Light understøtter wildcard, mens Excite, Google, GoTo, Lycos og WebCrawler ikke gør, for bare at nævne en række af de mest populære søgemaskiner. Google understøtter for øvrigt heller ikke logiske operatorer. Websitet SearchEngineWatch har en liste over de faciliteter, som en række forskellige internationale søgemaskiner understøtter.

Flere søgeord

Den del af internettet, som kaldes World Wide Web, rummer millioner og atter millioner af websider, som flertallet af danskerne har adgang til. Problemet er at finde den rigtige af de mange sider, og her kommer søgemaskinerne ind i billedet. Vi skrev for nylig om kvaliteten af forskellige søgemaskiner, og i denne artikel giver vi tips til at få det bedste resultat af søgningen.

Jo mere specifik søgningen er, des mere kvalificerede hits får man. Det gælder om at søge med de særlige ord, som man kan forvente at finde på netop den webside, man leder efter - ord, der ikke findes på alt for mange andre sider. Hvis man vil finde en side om musicalen Cats, nytter det ikke bare at skrive cats i søgefeltet og trykke Enter. I stedet kan man søge på ordene cats musical.

Jo flere ord, man kan inkludere i søgningen, des bedre resultat får man. Kan man huske, at Cats er skrevet af Andrew Lloyd Webber, kan man passende tilføje Webber til søgeordene. En mislykket søgning kan ofte reddes ved at føje flere ord til søgningen.

Der er stor forskel på, hvor mange hits en søgning giver i de forskellige søgemaskiner. Det skyldes dels, at antallet af websider i søgemaskinernes database varierer, og dels, at søgemaskinerne opfatter søgestrenge forskelligt. Nogle søgemaskiner viser websider, hvor et eller flere af søgeordene optræder, mens andre kun viser dem, hvor alle søgeordene er med. I praksis betyder det ikke det store, fordi søgemaskinerne har indbygget logik, så resultaterne sorteres efter relevans. Websider med alle søgeordene optræder under alle omstændigheder før websider med nogle af ordene.

Langt de fleste søgemaskiner giver mulighed for at foretage en avanceret søgning, hvor man for eksempel kan søge efter websites på særlige sprog eller inden for et enkelt domæne. Avanceret søgning kan være praktisk i ganske særlige tilfælde, men ofte er man bedre tjent med at benytte standard-søgningen og nogle tricks, som vi gennemgår i det følgende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere