Verdens mindste pc

EZgo er lidt større end fem cd-æsker oven på hinanden, og den vejer kun et kilo. Alligevel er det en komplet, stationær pc med Pentium III og dvd-drev. Vi har testet pc'en, og den viser sig at være rigelig kraftig til almindelige kontoropgaver.

Småt, men godt

Det er ikke størrelsen, der tæller, og ofte er en lille faktisk mere praktisk end en stor. Den EZgo pc, som PC World Online har testet, måler kun 16x15x5 centimeter, og vægten er sølle 1.060 gram - dog uden den lille eksterne strømforsyning. Ikke desto mindre har pc'en alle de faciliteter, man kender fra de store stationære pc'er, for eksempel dvd-drev, lyd, Ethernet og modem. EZgo har alle de sædvanlige tilslutningsmuligheder, og der er endda også blevet plads til ting, man ikke normalt finder på stationære pc'er nemlig infrarød port og tv-udgang.

Pc'en, der er fremstillet af taiwanske Atoz, opfører sig fuldstændig som en normal stationær pc. Ydelsen er, som man kan forvente fra en pc, som benytter en blanding af komponenter fra stationære og bærbare pc'er. Processoren er en almindelig 866 MHz Intel Pentium III, så her er der ikke sparet. Harddisk og grafikløsning er hentet fra den mobile verden, og det betyder en lavere ydelse, end stationære pc'er med grafikkort og hurtig harddisk kan præstere.


EZgo fylder ikke meget i forhold til de store, grå kasser, man er vant til.

Til almindeligt kontorarbejde som tekstbehandling og internet er EZgo mere end kraftig nok. Man kan faktisk spare nogle tusinde kroner ved at nøjes med en Intel Celeron processor frem for den dyre Pentium III. Til tungere grafisk arbejde og krævende 3D-spil er pc'en til gengæld ikke ideel.

I benchmark-programmet Business Winstone 2001, der simulerer en arbejdssituation ved afvikling af en række populære Windows-programmer, får pc'en 29,2 point under Windows ME. Det er en ganske flot score. I det mere kvævende testprogram Content Creation Winstone 2001 får EZgo 26,2 point.

Pc'en afspiller dvd-film i en ganske udmærket kvalitet, så længe man holder sig til en skærmopløsning på 800x600. Via tv-out og de rette ledninger kan man forbinde pc'en til fjernsynet, hvis man foretrækker at se film her.

Uskarpt billede

Ingen roser uden torne. En af de store svagheder ved EZgo er en ringe billedkvalitet. Grafikken er indbygget i det Intel 810 chipsæt, der sidder på det lille bundkort i pc'en, og det begrænser den grafiske ydelse. Skærmopløsningen kan gå op til 1280x1024 i 24 bit farver, men billedkvaliteten er ikke tilfredsstillende. Selv i 1024x768-opløsning står billedet en smule uskarpt, hvilket tyder på en ringe RAMDAC.

En så lille pc bør parres med en fladskærm, og her kan det undre, at pc'en ikke er udstyret med en digital videoudgang. Det ville sikre en perfekt billedkvalitet på fladskærme med DVI-indgang.

Pc'en er forholdsvis stille, men langt fra lydløs. To hurtige blæsere arbejder hårdt for at lede varmen væk fra systemet. Netop varmen er en stor udfordring i kompakte pc'er, hvor komponenterne sidder tæt. Ved krævende opgaver kommer processortemperaturen da også helt op på 67 grader, men pc'en virker rimelig stabil alligevel, og selve kabinettet bliver ikke varmt.

Bundkortet har integreret lyd, og der sidder også en lille højttaler i pc'en. Man skal dog have ualmindelig god hørelse for at kunne få glæde af denne højttaler, og det samme gælder, hvis man tager høretelefoner på. Med andre ord: Lyden skal forstærkes, hvis man skal bruge den indbyggede lyd til noget fornuftigt.

Nem opgradering

Pc'en er nem at skille ad, hvis man skulle få brug for at udskifte dele af den. Det optiske drev fjernes med et snuptag, og under det sidder RAM-modulet, der er af typen SO DIMM, som man kender det fra bærbare pc'er. Den testede model havde 128 megabyte RAM.

Ved at løsne et par skruer kan man få adgang til processoren og harddisken, der er en IBM Travelstar på 20 gigabyte. Man kan altså opgradere processor, harddisk og hukommelse uden problemer.


Processoren øverst er en ganske almindelig Pentium III til sokkel 370, nøjagtig som i stationære pc'er. Harddisken forneden er derimod af en type, der mest ses i bærbare pc'er.

EZgo er oplagt til arbejdspladser med stramme pladskrav, og den er også oplagt til indbygning, hvis man sørger for at honorere kravet om fri lufttilstrømning. Privatbrugere, der ikke har lyst til at have en stor, grim pc stående og måske endda kan nøjes med at bruge fjernsynet som computerskærm, kan også få stor glæde af EZgo, der er en del billigere end bærbare pc'er i samme klasse.

For øvrigt kan vi oplyse, at vi faktisk har set en pc med Pentium III, der er endnu mindre. Spark fra http://www.cirkitech.com.tw/Products/default.htm" TARGET="_BLANK">Cirkitech er halvt så høj som EZgo, men så må man undvære dvd-drevet.

Den testede pc har en vejledende pris på 12.635 kroner med moms, men pc'en fås i mange forskellige konfigurationer. For eksempel koster en maskine med 766 MHz Celeron, 64 megabyte RAM, 10 gigabyte harddisk og cd-drev 9.195 kroner. Vi lånte pc'en af Datacom Technology, og yderligere oplysninger kan fås på www.ezgo.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere