Kritikere beskylder regeringens anti-terrorpakke - den såkaldte logningsbekendtgørelse - for at være uanvendelig, meningsløs og for at stikke en kæp i hjulet på danske internet- og tele-iværksættere.
- Jeg mener, at Justitsministeriet i denne sag har sat sig mellem to stole og mislykkedes eklatant med at sende en bare nogenlunde brugbar bekendtgørelse på gaden, siger Rune Hansen, formand for Bolignetforeningen.
Bolignetforeningen er en sammenslutning af danske bolignetværk, som ifølge udkastet bliver forpligtet til at opbevare logfiler over al data- og telekommunikation i et år, hvis foreningen har flere end 100 medlemmer.
De samme regler skal gælde for teleselskaber og internetudbydere, som skal gemme oplysninger om kundernes færden, så myndighederne lettere kan forhindre og opklare terror i Danmark.
For mange huller i udkastet
- Hvis målet er at dæmme op for terrorister - hvilket vi selvfølgelig støtter helhjertet - så er bekendtgørelsen uanvendelig. Virksomheder, biblioteker, universiteter og mindre bolignetværk fritages fra at logge, hvilket giver terroristerne rig mulighed for at planlægge deres ugerninger uden at blive opdaget, siger Rune Hansen.
Derved ligger han på linje med TDC's administrerende direktør, Henning Dyremose, der tidligere har kritiseret udkastet skarpt og kaldt den livsfarlig på grund af alle undtagelserne.
Udkastet er sendt til høring hos blandt andre Telekommunikationsindustrien, Bolignetforeningen og webselskabet Catpipe Systems. Bolignetforeningen og Cat Pipe Systems har sendt deres svar ind til justitsminister Lene Espersen (K), mens Telekommunikationsindustrien er ved at lægge sidste hånd på deres.
Catpipe Systems har tidligere stiftet bekendtskab med politiets it-efterforskningsmetoder under EU-topmødet i december 2002, hvor det blev ransaget af politiet, fordi det hostede Globale Rødders hjemmeside, som opfordrede til cyberangreb mod det danske EU-formandsskabs hjemmesider. Ransagningen blev senere kendt ulovlig.
Dyre regler truer iværksættere
Selskabets direktør, Peter Christensen, der er tidligere formand for it-fagforeningen Prosa, er nådesløs i sin kritik af bekendtgørelsen, som, mener han, kan være en økonomisk bombe under iværksætterne på tele- og internetmarkedet.
- Myndighederne lægger op til, at der skal være en tilgængelig døgnvagt for alle udbydere af teletjenester. Det kommer til at koste mange mindre virksomheder livet, da det er voldsomt dyrt. Det er vist ikke ligefrem det, man kalder aktiv iværksætterpolitik, mener Peter Christensen.
Bolignetforeningens formand deler Peter Christensens bekymring.
- Bolignetværk er baseret på frivillig arbejdskraft. Derfor vil et 24-timers-kontaktpunkt være en stor økonomisk byrde for os. Vi har regnet os frem til, at vores forenings 10.000 slutbrugere skal af med omkring tre millioner kroner ekstra om året, hvis den del af logningsbekendtgørelsen bliver gennemført, siger Rune Hansen.
Peter Christensen mener også, at den tekniske del af logningsbekendtgørelsen ikke giver den store mening.
- Vi ved jo af bitter erfaring, at myndighederne ikke har den store indsigt i internettets protokoller, mulighederne for at lave fake-mails og mulighederne for at kunne udgive sig for at være en anden, end den man er, på nettet, hvilket også gennemsyrer hele udkastet, siger Peter Christensen.
Han frygter derfor, at en masse uskyldige mennesker risikerer at havne i politiets søgelys.
Relevant link