Ny dvd-brænder til hjemmebrug

Konkurrencen skærpes på markedet for dvd-brændere. Et nyt drev fra Panasonic, der kombinerer DVD-RAM og DVD-R, er oplagt til hjemmevideo. DVD-RAM er perfekt til videoredigering, mens DVD-R kan bruges til distribution af den færdige film.

DVD-RAM mod DVD-RW

Kampen mellem de tre forskellige formater for skrivning og overskrivning af dvd raser videre. DVD-RAM har været på markedet i årevis, men formatet er aldrig slået rigtigt igennem som andet end en backup-løsning for virksomheder. Nu håber Panasonic, at formatet får sit endelige gennembrud, og midlet er en kombination af DVD-RAM og DVD-R.

De nye dvd-brændere til computere ligner almindelige cd/dvd-drev til forveksling. Her er det Pioneers DVR-A03.
Det nye DVD-RAM/R-drev ved navn LF-D311, som Panasonic for nylig lancerede og demonstrerede på National Association of Broadcasters' årlige messe i USA, kan både benytte DVD-RAM-medier og DVD-R. DVD-RAM kan overskrives op til 100.000 gange, men til gengæld kan medierne ikke læses af ret mange almindelige dvd-drev. DVD-R-medier kan ikke overskrives, men kan anvendes i så godt som alle dvd-afspillere. Med kombinationen får man således det bedste af to verdener.

Over for Panasonic står en anden japansk elektronikgigant, nemlig http://www.pioneerelectronics.com/Pioneer/CDA/CompanyOverview/PressDetails/0,1479,2159,00.html" TARGET="_BLANK">Pioneer, hvis nye DVD-RW-drev også både kan skrive til og overskrive dvd-medier. Frem for DVD-RAM satser Pioneer helhjertet på DVD-RW, der "kun" kan overskrives 1.000 gange, men som angiveligt kan læses af næsten alle drev.

Pioneers DVR-A03 kan ikke bare læse, skrive og overskrive dvd'er, det kan også fungere som CD-RW-drev. Panasonic-drevet kan læse cd'er, men det kan ikke brænde cd-medier.

Hjemmevideo

Pioneer har fremstillet dvd-brændere siden slutningen af 1997, men det har hidtil været voldsomt dyre DVD-R-drev til professionelt brug. De nye ATAPI dvd-brændere vil koste under 10.000 kroner i starten, og vil sikkert hurtigt falde i pris. Dermed kan almindelige hjemmebrugere komme med på banen, og det er da også især dem, der er målgruppen for de nye dvd-brændere.

Producenterne håber, at dvd-brændere vil afløse cd-brændere efterhånden som datamængderne stiger, hvilket først og fremmest vil ske, når brugerne for alvor begynder at benytte computeren til produktion af videofilm. Kombinationen af et digitalt videokamera, en hurtig computer med programmer til videoredigering og en dvd-brænder vil få mange videoamatører til at springe ud som filminstruktører, hvilket vil få mængden og forhåbentlig også kvaliteten af hjemmevideoer til at eksplodere.

De genskrivbare medier kan bruges i redigeringsprocessen, og når filmen er færdig, kan den gemmes og distribueres på DVD-R. Dermed kan den ses af alle med dvd-drev i pc'en eller en dvd-afspiller tilsluttet fjernsynet. Hvor DVD-RAM og DVD-RW-medier koster i omegnen af 250 kroner, er prisen for DVD-R noget lavere, nemlig cirka 150 kroner. Også disse priser vil selvfølgelig falde, efterhånden som flere producenter blander sig.

Uanset filmbranchens bestræbelser for at kopibeskytte dvd-film vil det utvivlsomt blive muligt at benytte dvd-brænderne til ulovlig kopiering. Den relativ høje pris på medierne vil dog afskrække piraterne til at starte med.

Tre standarder

Pioneer har et lille forspring, og de første DVD-RW-drev vil dukke op på markedet i slutningen af maj. Panasonics DVD-RAM/R-drev vil sandsynligvis nå kunderne i tredje kvartal. Kender man producenterne ret, vil japanerne være de første, der får glæde af de nye drev. På sidelinjen står producenterne bag DVD+RW, der er den tredje standard for skrivbar dvd. De første DVD+RW-drev, der også kan brænde cd'er, skulle se dagens lys i løbet af sensommeren. Alle tre standarder vil både optræde som dvd-drev til indbygning i computere, hvor de tilsluttes på samme måde som almindelige cd/dvd-drev, og som videooptagere til fjernsynet.

Både DVD-RAM, DVD-RW og DVD+RW kan rumme 4,7 gigabyte, men nogle DVD-RAM-medier kan vendes, så man får dobbelt så meget plads.

DVD-RW-drevet kan skrive til DVD-R med 2x og overskriver DVD-RW med 1x hastighed. Læsning af dvd-medier sker med 4x, mens cd'er læses med 24x hastighed, CD-R skrives med 8x og CD-RW overskrives med 4x. For DVD-RAM/R gælder det, at der skrives til DVD-RAM med 2x og DVD-R med 1x hastighed. Dvd'er læses med 6x, mens cd'er læses med 24x hastighed. Endelig vil DVD+RW kunne skrive med en hastighed på 2,5x, mens læsehastigheden bliver 8x. Specifikationerne for skrivning til og læsning af cd'er på DVD+RW-drev kendes endnu ikke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere