Investeringsbankerne Morgan Stanley og Credit Suisse First Boston har anmeldt den kommende børsintroduktion af søgemaskinen Google til de amerikanske finansmyndigheder.
Målet er at rejse 17,11 milliarder kroner ved salget, men analytikere har spekuleret i, at indtægten kan blive så høj som 158 milliarder kroner.
Googles tilgang til børsen er næsten så usædvanlig som selskabets succes blandt netbrugere.
Sergey Brin og Larry Page, Googles grundlæggere, inkluderer nemlig et otte sider langt brev til deres kommende aktionærer, hvor de blandt andet opfordrer folk til "ikke at være onde", og understreger, at deres mission er at blive ved med at give folk gratis services for at være med til gøre teknologi tilgængelig for alle.
Samtidig vil selskabet via en nyetableret velgørende fond kæmpe for at gøre verden et bedre sted at leve.
- Vores mål er at lave services, som forbedrer livet for så mange som muligt, skriver de.
I stedet for den traditionelle metode, hvor investeringsbankerne sætter prisen på aktien på forhånd, vil Google benytte en auktionsform, hvor aktiekøberne afleverer et bud på et antal aktier til en ønsket pris, som så godkendes eller afvises.
Begrundelsen er ifølge selskabet, at det vil gøre det mere fair for både store og mindre investorer, og ønsket fra grundlæggerne er, at aktieejerne skal være rede til et længerevarende forhold med selskabet og ikke blot en hurtig flirt for profittens skyld.
Googles salgsproces er også designet til at undgå voldsomme prisforskydninger i dagene umiddelbart efter auktionen, som det ofte er set i forbindelse med stærkt efterspurgte børsemissioner.
Google satser på både a- og b-aktier, en proces, som skal sørge for, at kontrollen så vidt muligt forbliver på stifternes hænder.
Selskabet har rent faktisk ikke umiddelbart brug for pengene, idet det allerede er profitabelt. Men konkurrencen fra stærke aktører som Yahoo og Microsoft forventes at blive mere intens, og det kan være medvirkende til at Google ønsker en solid pengekiste, vurderer analytikere fra Jupiter Research.
Relevant link
Sergey Brin og Larry Pages brev til kommende Google-investorer