Verdens hurtigste pc

AMD's nye pc-processor Athlon er intet mindre end verdens hurtigste. Den har en clockfrekvens på 1,33 GHz, og i vores test kunne den sagtens bringes op på 1,5 GHz.

Hurtigere end Pentium 4

Vi har haft fornøjelsen af at teste en pc med den nye AMD Athlon 1.333 MHz processor i selskab med 256 megabyte DDR RAM. Lad det være sagt med det samme: Hurtigere pc findes ikke på markedet - i hvert fald ikke hvis man benytter almindelig luftkøling.

Testkonfiguration
AMD Athlon 1,33 GHz var monteret på et Gigabyte GA-7DX bundkort, hvorpå der også sad 256 megabyte PC2100 DDR RAM. Maskinen var i øvrigt udstyret med et WinFast GeForce2 Ultra grafikkort med 64 megabyte RAM. Vi kunne desværre ikke skaffe et GeForce3-kort, idet de er blevet forsinket på grund af en driver-fejl. Harddisken var en IBM 75GXP på 30 gigabyte med 7200 omdrejninger i minuttet og ATA/100. Operativsystemet var Windows ME med System Restore slået fra.
Det er en velkendt sag, at AMD Athlon er hurtigere end Intel Pentium 4 til langt de fleste opgaver, især hvis man kigger på ydelse pr. clockcyklus. Selvom Pentium 4 har mange clockcykler pr. sekund, og dermed et frekvensmæssigt forspring, idet den er oppe på 1,5 GHz, kan den stadig ikke følge med de hurtigste Athlon ved afvikling af en række af de mest almindelige programmer.

Vi har testet den nye Athlon ved 1,33 GHz og har også skruet 12,5 procent op for systembussen, så clockfrekvensen kom helt op på 1,5 GHz. Hukommelsen var 266 MHz DDR RAM, der kom op på 300 MHz ved overclocking. Vi har kørt en række benchmark-programmer på maskinen, og både med og uden overclocking er der tale om imponerende resultater, der aldrig er set magen til på pc-platformen.

Det skal retfærdigvis siges, at det allermest krævende testprogram ikke kunne gennemføres ved en så massiv overclocking. Når bussen overclockes kan alle pc'ens komponenter blive ustabile, og specielt med almindelig luftkøling kan processoren blive for varm. I testen lå processorens temperatur på omkring 50 grader ved normal frekvens og på cirka 55 grader overclocket.

Processorens ydelse

Målinger af den rene processorydelse gav ingen pardon til Pentium 4, heller ikke når det nye instruktionssæt SSE2 blev taget i brug. Athlon ved 1,5 GHz er næsten halvanden gang hurtigere end Pentium 4 1,5 GHz, når det gælder heltalsberegninger, og også ved den normale frekvens på 1,33 GHz er Athlon hurtigere, nærmere bestemt 33 procent. Beregninger med flydende kommatal blev udført 13 procent hurtigere på Athlon end på Pentium 4, når begge processorer havde en frekvens på 1,5 GHz, og Pentium 4 udnyttede SSE2, mens tallet var 7 procent ved Athlon 1,33 GHz.


Sådan skal det se ud. Athlon 1,33 GHz overclocket til 1,5 GHz sætter nye rekorder for antal beregninger i sekundet.

Målingerne er udført ved hjælp af SiSoft Sandra 2001, der er et såkaldt syntetisk benchmark-program, idet det kun giver resultatet af målinger, der ikke har meget at gøre med virkelighedens måde at arbejde med en pc. Andre testprogrammer simulerer rigtige arbejdssituationer ved hjælp af forskellige applikationer, og her bliver det straks mere spændende.

Ny rekord

Når man tester pc'er ved hjælp af rigtige programmer, bliver forskellen på en maskine med 1,33 og 1,5 GHz processor ikke så stor, som man måske kunne tro. Den samlede ydelse afhænger nemlig af mange forskellige komponenter i pc'en, herunder harddisken, grafikkortet, hukommelsen og chipsættet.

SYSmark 2000 fra BAPCo tester ydelsen under afvikling af en lang række af de mest populære Windows-programmer. Testprogrammet gav maskinen fra AMD en score på 261 point ved 1,5 GHz og 237 point ved 1,33 GHz. At disse resultater er i særklasse, kan man forvisse sig om ved at besøge BAPCo's websted. Den hidtidige rekord lød på 223 point.


Processoren til venstre er påmonteret en køler af en vis størrelse, og chipsættets Northbridge til højre har også brug for køling. Øverst ses de to DDR RAM moduler.

Ved hjælp af benchmark-programmet Content Creation Winstone 2001 kunne vi teste pc'ens ydelse ved afvikling af seks krævende multimedie-programmer. De 56,5 point, vi fik uden brug af overclocking, taler et sprog, der ikke er til at misforstå. Meget hurtigere pc finder man simpelthen ikke.

Business Winstone 2001 tester den samlede systemydelse ved afvikling af almindelige kontor-applikationer, og her er et hurtigt grafikkort mindre væsentligt. Athlon-pc'en fik 51,7 point i denne test, og overclocket til 1,5 GHz blev det til 54,8 point svarende til en forbedring på seks procent.

En pc med 1,5 GHz Pentium 4 og tilsvarende konfiguration får sjældent over 40 point i nogle af disse tests. I de fleste programmer på markedet er en 1,2 GHz Athlon faktisk nok til at overhale en 1,5 GHz Pentium 4. Det er ikke engang nødvendigt at benytte den dyre DDR RAM sammen med Athlon, for gevinsten i forhold til almindelig PC133 SDRAM er ikke særlig stor.

AMD har igen vist, at Athlon er markedets stærkeste processor for tiden. Først når der for alvor begynder at dukke programmer op, som er optimeret til Pentium 4, vil Intel have en chance, selvom processoren allerede nu er hurtigst i visse programmer som Quake 3 og Windows Media Encoder. Pentium 4 har dog den fordel, at den kun lige er begyndt at stikke næsen frem. Processorens potentiale er stort, og en Pentium 4 med en clockfrekvens på 1,7 er lige om hjørnet. AMD hviler til gengæld ikke på laurbærrene, og firmaet er snart klar med en forbedret kerne til Athlon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere