Nordea arbejder på højtryk for at slippe ud af rollen som majoritetsejer af Aston Business Solutions, som banken har mere en halv milliard kroner i klemme hos.
Nordea har givet professionelle investorfirmaer et tilbud, erfarer Computerworld.
Hos Nordea siger bankdirektør Michael Rasmussen, medlem af den danske direktion, dog, at han ikke er bekendt med konkrete forhandlinger.
Kan begynde at se fremad
- Men Aston er kommet på plads og er velfungerende. Vi føler nu, at vi kan begynde at se fremad for at finde nogen, der kan hjælpe banken med at varetage ejerskabet, siger Michael Rasmussen.
Aston, der i dag kun fokuserer på produkter fra det tidligere Navision, byggede oprindeligt på opkøb af 60 selskaber i ind- og udland.
Nordea var med til at finansiere opkøbene, som startede i 1999, men it-selskabet kuldsejlede i 2001 med en gæld på 1,1 milliarder kroner. En rekonstruktion, hvor to tredjedele af gælden blev parkeret i det gamle Aston, gav et slankere nyt Aston en chance.
Nordea har tidligere forgæves forsøgt at få solgt it-selskabet til stærkere selskaber på samme marked, men i denne omgang har Aston-konkurrenter ikke fået tilbudet.
Bankkoncernen blev i øvrigt også majoritetsejer af børsnoterede Columbus IT Partner i 2003. Det skete som led i en nyemission, hvor bankgæld blev konverteret til aktier.
Columbus akkumulerede i 2001 og 2002 et minus på over 200 millioner kroner på bundlinien.
Forvrider konkurrencevilkår
- I bund og grund skal vi ikke være ejere af it-selskaber, men vi har is i maven, indtil vi finder den rette løsning, siger Michael Rasmussen, der tilføjer, at Nordea tidligere er blevet belønnet for at udvise tålmodighed med ejerskaber.
Bankanalytiker Jesper Brydensholt, Enskilda Securities, ønsker ikke at kommentere de aktuelle salgsinformationer.
- Men generelt må jeg sige, at der ikke er noget som helst fornuftigt i, at banken har it-selskaber, der ikke har forbindelse med egen drift. Man må næsten sige, at jo hurtigere banken får frasolgt, hvad der ikke udgør kerneforretningen, jo bedre, siger Jesper Brydensholt med henvisning til den risikobinding, der ligger i engagementerne.
Hos EDB Gruppen, der har IBM som majoritetsaktionær, håber administrerende direktør Jens Frølund på et hurtigt salg.
- Nordea har hældt mange hundrede millioner kroner i de to virksomheder, og det forvrider konkurrencevilkårene, siger han.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.