Nordea kæmper for at sælge Aston

Nordea er på udkig efter en medejer af Aston, siger bankdirektør. EDB Gruppens direktør kalder bankens nuværende ejerskab for konkurrenceforvridende.

Nordea arbejder på højtryk for at slippe ud af rollen som majoritetsejer af Aston Business Solutions, som banken har mere en halv milliard kroner i klemme hos.

Nordea har givet professionelle investorfirmaer et tilbud, erfarer Computerworld.

Hos Nordea siger bankdirektør Michael Rasmussen, medlem af den danske direktion, dog, at han ikke er bekendt med konkrete forhandlinger.

Kan begynde at se fremad

- Men Aston er kommet på plads og er velfungerende. Vi føler nu, at vi kan begynde at se fremad for at finde nogen, der kan hjælpe banken med at varetage ejerskabet, siger Michael Rasmussen.

Aston, der i dag kun fokuserer på produkter fra det tidligere Navision, byggede oprindeligt på opkøb af 60 selskaber i ind- og udland.

Nordea var med til at finansiere opkøbene, som startede i 1999, men it-selskabet kuldsejlede i 2001 med en gæld på 1,1 milliarder kroner. En rekonstruktion, hvor to tredjedele af gælden blev parkeret i det gamle Aston, gav et slankere nyt Aston en chance.

Nordea har tidligere forgæves forsøgt at få solgt it-selskabet til stærkere selskaber på samme marked, men i denne omgang har Aston-konkurrenter ikke fået tilbudet.

Bankkoncernen blev i øvrigt også majoritetsejer af børsnoterede Columbus IT Partner i 2003. Det skete som led i en nyemission, hvor bankgæld blev konverteret til aktier.

Columbus akkumulerede i 2001 og 2002 et minus på over 200 millioner kroner på bundlinien.

Forvrider konkurrencevilkår

- I bund og grund skal vi ikke være ejere af it-selskaber, men vi har is i maven, indtil vi finder den rette løsning, siger Michael Rasmussen, der tilføjer, at Nordea tidligere er blevet belønnet for at udvise tålmodighed med ejerskaber.

Bankanalytiker Jesper Brydensholt, Enskilda Securities, ønsker ikke at kommentere de aktuelle salgsinformationer.

- Men generelt må jeg sige, at der ikke er noget som helst fornuftigt i, at banken har it-selskaber, der ikke har forbindelse med egen drift. Man må næsten sige, at jo hurtigere banken får frasolgt, hvad der ikke udgør kerneforretningen, jo bedre, siger Jesper Brydensholt med henvisning til den risikobinding, der ligger i engagementerne.

Hos EDB Gruppen, der har IBM som majoritetsaktionær, håber administrerende direktør Jens Frølund på et hurtigt salg.

- Nordea har hældt mange hundrede millioner kroner i de to virksomheder, og det forvrider konkurrencevilkårene, siger han.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere