Børs-kunstværk med mægtige it-kræfter

Børskometerne har fået deres egen digitale himmel, som via enorme mængder data illustrerer den verdensomspændende aktiehandel. Kunstnerne bag værket, som nu udstilles i København, benytter sig af stærke processorer og flair for visualisering af store datamængder.

En funklende nattehimmel. Stjernerne glider langsomt i deres baner, nogle svagt lysende og ensomme, andre glødende og i tætte konstellationer. Man kan se, at planeterne Microsoft og Intel tilsyneladende har en stærk gensidig tiltrækningskraft.

- Klokken 16:30 er det bedste tidspunkt at se den på, for da åbner New York Stock Exchange og Nasdaq, fortæller Joshua Portway.

Han er programmør og den ene part af en kunstnerduo, som på fredag har premiere på et usædvanligt kunstværk i Nikolaj Udstillingsbygning i København.

Ved hjælp af enorme mængder data, genereret fra verdens børser, leveret via Københavns Fondsbørs fra nyhedsbureauet Reuters og filtreret via G5-processorer, har briten Josh Portway og danskeren Lise Autogena skabt en stjernehimmel, hvis planeter og stjerner udgøres af op mod 5.000 børsnoterede selskaber.

Processorkraft og pengestrøm

Lyset fra de kunstige himmellegemer afhænger af, hvor mange penge investorer rundt om på kloden sætter i de forskellige selskaber. Følges to selskaber op af aktieindekset, vil de vise tiltrækningskraft.

Netop når New York Stock Exchange og it-børsen Nasdaq åbner for handel, ryger der cirka 100.000 handler igennem systemerne - i sekundet, forklarer Joshua Portway.

- Lige pludselig kan du se den eksplodere og komme til live, fordi der er så megen handel, fortæller han.

En G5-maskine er dedikeret til at styre stjernernes baner, mens en anden styrer en form for kunstigt liv, som også er en del af nattehimlen. De kunstige organismer lever af pengestrømmen i kunstværket og udviser stor madglæde, når millionerne ruller gennem verdens børser.

De to maskiner er igen forbundet til seks projektorer, der sender stjernelyset op i himmel-hvælvingen. For at beregne konstellationerne, skal der foretages 12,5 milliarder udregninger.

Det mytiske aktiemarked

Ideen med at illustrere den verdensomspændende aktiehandel som en stjernehimmel blev allerede drøftet af de to partnere i 1999, da dotcom-feberen rasede.

- På det tidspunkt var aktiemarkedet nærmest blevet til en slags gude-lignende, mytisk og mystisk enhed i folks bevidsthed - ligesom astrologi, siger Joshua Portway.

Kunstværket blev først foreslået som udsmykning til en restaurant tæt på Londons Fondsbørs. Kunstnerduoen forestillede sig børsmæglerne sidde under stjernerne som guderne på Olympen, hvor de kunne betragte frugten af dagens arbejde.

Men værket, som vejer 500 kilo og har kostet op mod en million kroner at skabe trods masser af frivillig arbejdskraft, blev for dyrt og stort til restauranten.

Ved udstillingen i København har der da også været en række sponsorer, inklusive Københavns Fondsbørs og Apple.

Sexet datavisualisering

36-årige Joshua Portway har arbejdet med computere, siden han var 13 år, og har brugt meget tid på animationsteknikker. Som kunstner har han beskæftiget sig med interaktion mellem mennesker og maskiner.

- Jeg har altid været interesseret i visualiseringen af store datamængder. Det ser meget sexet ud, som Joshua Portway udtrykker det.

Trods disse evner var det nærmeste, han selv kom på et dotcom-eventyr, at han valgte at gå fra et lille firma med et eget programmeringsværktøj, umiddelbart før det blev opkøbt af et andet. Men markedet revnede, før man kunne gøre brug af de mange aktieoptioner.

- Sådan er jeg så dum. Men det interesserede mig heller ikke, griner Joshua Portway.

Hans næste projekt får premiere om få uger. Tjenesten Noodleheaven.com, som han har samarbejdet med musikeren Peter Gabriel om, skal give folk mulighed for online at opleve noget af den magi, der opstår, når musikere spiller sammen.

- Når musikere spiller sammen, er det lidt ligesom et computerspil, hvor man udforsker reglerne og sammen ændrer rummet omkring sig. Så jeg forsøger at lave interaktiv musik, siger Joshua Portway.

Udstillingen "Black Shoals Stock Market Planetarium" kan ses i Nikolaj Udstillingsbygning i København fra 7. februar til 12. april.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere