I sidste uge har Økonomi- og Erhvervsministeriet fremsat et lovforslag, der skal åbne for danske e-valg. KL har sammen med 12 kommuner anmodet om, at der indføres lovgivning, så der kan gennemføres it-understøttet stemmeafgivning og -optælling på udvalgte afstemningssteder i kommunerne.
Halvdelen af disse kommuner har tilkendegivet, at de agter at gennemføre forsøg med e-valg, så snart det bliver muligt lovgivningsmæssigt. De seks kommuner er København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa.
I lovforslaget understreges det, at vælgernes tillid til valghandlingen ikke må sættes over styr.
"Det er derfor regeringens opfattelse, at etablering af muligheden for at ændre den traditionelle måde at stemme på i Danmark skal ske med bevarelse af både sikkerheden for et korrekt valgresultat og vælgernes tillid til valghandlingen," hedder det.
Derfor vil man imødekomme kommunernes ønske om at få mulighed for i højere grad at anvende teknologi til en modernisering af valghandlingen inden for nogle rammer, som sikrer et korrekt valgresultat, og som sikrer vælgernes fortsatte tillid til valghandlingen og valgresultatet.
"Herved opnås bl.a. en hurtigere optælling af valgresultatet, en højere grad af handicapvenlighed og en minimering af muligheden for utilsigtet at afgive en ugyldig stemme," lyder begrundelsen i lovforslaget.
Hvis forslaget bliver vedtaget, kan økonomi- og indenrigsministeren fremover tillade, at afgivelsen og optællingen af stemmer i en kommune sker digitalt til et folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg, kommunal- og regionalvalg eller en folkeafstemning.
Men der bliver ikke tale om, at vælgerne kan stemme over nettet. De skal stadig møde fysisk op på valgstedet.
Det bliver begrundet med de udfordringer, som stemmeafgivning over internettet giver i forhold til beskyttelsen af stemme-hemmeligheden, herunder, at der ikke må kunne ske nogen kobling mellem vælgeren og dennes stemmeafgivning, samt at stemmeafgivningen skal ske uden overværelse af andre. Desuden henvises til de særlige sikkerhedsmæssige risici.
Hos IT-Politisk Forening har man været meget kritisk over for e-valg. Her henvises blandt andet til, at det er umuligt at sikre sig mod fejl i afstemnings-software, og der er risiko for, at computere kan misbruges til at påvirke valget.
"IT-Politisk Forening mener, at den folkelige kontrol med demokratiske valg er vigtigere, end om politikerne skal vente et par timer mere eller mindre på at få at vide, om de er blevet valgt," lyder foreningens kommentar til lovforslaget.