Det er en af de sidste grænser i cyberspace: Nordkorea. Landet har sit eget lukkede intranet, men det er kun meget få, særligt udvalgte, nordkoreanere, der har adgang til det åbne internet. Forleden rejste den tidligere Google-chef Eric Schmidt til Nordkorea som en del af en privat humanitær mission sammen med den tidligere guvernør i New Mexico og FN-ambassadør, Bill Richardson.
Det er første gang, at en af topfolkene fra verdens største søgemaskine Google besøger landet, der har sagt nej til internettet.
Eric Schmidt er nu vendt hjem igen og han fortæller om turen i et indlæg på Googles eget sociale netværk. Han beskriver turen som et privat besøg, hvor formålet var at tale om det frie og åbne internet. Både Google og den amerikanske regering har officielt taget afstand fra turen. En talsmand for den amerikanske præsident har betegnet rejsen som "ukonstruktiv".
Schmidt bekræfter i sit indlæg, at teknologien i Nordkorea er meget primitiv. Der er et 3G-net med 2.100 Mhz teknologi, som er spærret for datatrafik og smartphones. Det ville ellers være meget let at åbne for internettet. Foruden det nationale intranet med godkendt indhold er der også overvåget internet-adgang for nogle få udvalgte.
I denne forbindelse betyder "overvåget", at der bogstavelig talt står en person og kigger dig over skulderen mens du surfer.
Han fortæller også at nordkoreanerne bruger open source-teknologi, mest Linux, og han opfordrer til at give befolkningen lov til at komme på nettet.
Eric Schmidt havde sin datter Sophie med på turen, og hendes rigt illustrerede blog-indlæg er langt mere interessant. Hun fortæller om oplevelsen af at rejse i et land, hvor tiden står stille og hvor alt bliver overvåget og kontrolleret af staten. Hvert medlem af delegationen havde to oppassere - to, fordi de også skulle holde øje med hinanden.
"Normale nordkoreanere lever i en næsten helt lukket informations-boble, uden en rigtig referenceramme. De har min dybeste medfølelse. Jeg kan forstå at nordkoreanere får fortalt at de er heldige at være i Nordkorea, så hvorfor skulle de ønske at forlade landet? De er gidsler i deres eget land, uden at være klar over det," skriver hun.
Hun sammenligner det med filmen "The Truman Show" - blot er det altså et land og ikke blot en lille ø.
Schmidts datter beskriver også de forskellige steder, som delegerationen har besøgt. Et af dem var det såkaldte Kim Il Sung University e-Library, som hun kalder for "e-Potemkin Village".
Her var der 90 arbejdsstationer med moderne computere og brugere, der sad foran hver computer - men de lavede ikke noget. De sad bare og stirrede på skærmene uden at kigge op.
Nordkoreanerne viste stolt deres seneste opfindelse - en tablet med Googles Android - men det er næppe mange af landets fattige indbyggere, der faktisk har råd til at købe produktet.