Hurtigere harddiske med Serial ATA

Der er en ny standard for harddiske på vej. Efterfølgeren til ATA/100 bliver Serial ATA. Første udkast til den nye standard er klar, og teknologien er demonstreret.

Farvel til fladkablet

De flade IDE-kabler, der løber fra bundkortet til harddiske og optiske drev i enhver pc, er snart en saga blot. Den nuværende ATA-standard bliver afløst af Serial ATA, som gør det muligt at skrue op for drevenes hastighed. I november sidste år blev første udkast til den nye serielle standard færdigt. Første version vil understøtte hastigheder på op til 1,5 gigabit pr. sekund gennem tynde kabler. Fungerende prototyper af både harddiske og dvd-drev er blevet demonstreret, og sværvægtere som Intel, IBM, Seagate, Maxtor og Quantum støtter standarden.

Afløser nødvendig
Harddiskenes hastighed stiger eksponentielt, og den nuværende parallelle 16-bit-standard for kommunikation mellem harddisken og resten af pc-systemet kan snart ikke klare mere. ATA-standarden stammer helt tilbage fra IBM?s PC/AT fra midtfirserne, men den er løbende blevet forbedret. I dag understøtter de nye harddiske ATA/100, hvor båndbredden er sat op til maksimum 100 megabyte i sekundet.

Den nye standard for tilslutning af drev blev første gang fremvist på Intel Developer Forum i februar sidste år, hvorfra dette billede stammer.
Om kort tid vil denne hastighed være utilstrækkelig, og der er grænser for, hvor meget standarden kan forbedres. Parallel ATA benytter stik med 40 ben, men ATA/66 og ATA/100 benytter fladkabler med 80 ledninger, hvor halvdelen bruges til at mindske den elektriske støj i signalerne. Denne nødløsning er tegn på, at standarden begynder at fremvise alderdomstegn. For at undgå flaskehalse i fremtidens pc-system, skal der en afløser til.

Farvel til fladkablet
Det er ikke bare harddiske, der skal benytte den nye standard. Cd-drev og dvd-drev vil også blive tilpasset Serial ATA, men her er der ingen problemer med overførselshastigheden. De hurtigste optiske drev overfører data med en hastighed, der ikke kommer meget over 20 megabyte i sekundet, så de nuværende ATA-standarder er hurtige nok til disse drev.

De nye drev skal tilsluttes et tyndt kabel med fire ben. Hvert drev skal have sit eget kabel, så det er slut med et stille jumpers til master eller slave.

Det er selvfølgelig hastigheden, der er det primære argument for Serial ATA, men som sidegevinst får man sænket temperaturen i kabinettet. De brede fladkabler forhindrer nemlig en ordentlig luftgennemstrømning, og tynde kabler kan nemt betyde, at temperaturen falder et par grader til fordel for pc?ens komponenter.

Ligner USB og FireWire

Standarden for de næste ti år
Serial ATA skulle gerne være hurtig nok til at kunne klare de næste ti års udvikling inden for harddiske. Virksomhederne bag standarden har i hvert fald en plan, der rækker mange år frem.

Den første generation af Serial ATA skal så småt begynde at afløse ATA/100 ved årets slutning. I en overgangsperiode vil der komme særlige controller-kort til standarden, ligesom man kan forestille sig, at drevene i den anden ende af kablet vil blive udstyret med understøttelse af begge standarder.

Serial ATA er efter sigende 100 procent software-kompatibelt med de nuværende styresystemer. På programmel-siden skal de nye drev opføre sig præcist som de gamle, så ændringen i hardware ikke bemærkes af software.

Det er meningen, at overførselshastigheden skal fordobles hvert tredje år, så Serial ATA 2X med en hastighed på tre gigabit pr. sekund er klar i midten af 2004, og 4X er på markedet i 2007.

Ligner USB og FireWire
I mange henseender minder Serial ATA om den kommende version 2.0 af USB-standarden og ikke mindst IEEE 1394, bedre kendt som FireWire. Alle er de standarder for hurtig seriel kommunikation mellem enheder, og disse enheder kan forbindes til pc?en, uden at man behøver at genstarte.

Windows 98SE, ME og 2000 understøtter IEEE 1394, og der begynder så småt at komme eksterne drev med dette interface på markedet. Der er også demonstreret harddiske og optiske drev til USB 2.0, og begge standarder er således i stand til at understøtte de samme drev, som Serial ATA er beregnet til.

Forskellen er, at USB og IEEE 1394 er beregnet til ydre enheder. Endvidere kan USB og IEEE 1394 levere en begrænset mængde strøm til enhederne, hvorimod alle drev til Serial ATA er afhængige af strøm fra pc?ens strømforsyning, ligesom tilfældet er for parallel ATA. Endelig er Serial ATA baseret på en stjernetopologi, hvor hvert drev skal have sin egen controller ? ét drev pr. kabel. Med USB og IEEE 1394 kan man hurtig komme ud for, at flere enheder skal slås om båndbredden.

Der er en forskel mere. Apple opfandt FireWire, der senere blev til standarden IEEE 1394, og for hver gang, der produceres en enhed med IEEE 1394-interface, skal Apple have 25 cent. Serial ATA er en åben standard, hvor der ikke opkræves licensafgifter. Derudover kan det ikke overraske, at leverandører til pc-platformen ikke helhjertet støtter en standard, der er udviklet af ærkerivalen Apple.

Denne artikel blev bragt i PC World nummer 4/2001.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere