Artikel top billede

Forskere udvikler fælles sprog for hjemmets apparater

Danske forskere vil udvikle en digital infrastruktur, der skal sørge for, at elektroniske apparater i ældreplejen kan snakke sammen.

I de sidste år er der udviklet mange nye intelligente produkter inden for det felt, der også kaldes for velfærdsteknologi. Det er blandt andet automatiske døråbnere, falddetektorer, intelligente blodtryksmålere, medicineringssystemer og blodsukkeralarmer. De skal gøre hverdagen lettere for ældre og deres plejepersonale, men der mangler fælles standarder for kommunikation mellem enhederne.

Nu skal en dansk forskergruppe udvikle en fælleseuropæisk, digital infrastruktur til ældreplejen. Den skal sørge for, at de mange apparater i ældreplejen kan snakke sammen.

"I de seneste år er der sket et boom inden for udviklingen af telemedicinske løsninger, der skal gøre den enkelte borger mere selvhjulpen. Disse løsninger er helt nødvendige elementer i en teknologibaseret omsorgs- og plejesektor. Men på nuværende tidspunkt ligner det mest et uoverskueligt miks af apparater og styresystemer, som hverken den ældre eller plejepersonalet har nogen chance for at håndtere," siger Stefan Wagner, der er ingeniør og lektor ved Aarhus Universitet.

Han er leder af forskergruppen, der vil sørge for, at de elektroniske hjælpemidler kan kommunikere på tværs af systemer og udbydere.

Der skal også udvikles en form for App Store, der minder om Apples kendte butik for applikationer, musik og film.

"Vi er snart klar med en slags virtuel markedsplads, hvor virksomheder fremover kan udbyde applikationer til deres telemedicinske produkter efter en fælles standard," siger Stefan Wagner.

Den demografiske udvikling med en voksende ældrebefolkning betyder, at de europæiske lande står over for en gennemgribende fornyelse af sundheds- og plejesektoren i de kommende år.

Problemet er i dag, at alle velfærdsteknologiske apparater kører på hvert sit specialdesignede system. EKG-måleren, blodtryksmåleren og den intelligente pilleautomat taler altså ikke sammen og sender helt ukoordineret data til plejepersonalet eller lægen. Han eller hun sidder på kontoret og skal håndtere patientinformationerne i lige så mange forskellige computerprogrammer.

"Vi har nået et punkt, hvor vi ikke længere er i stand til at udnytte det fulde potentiale af de eksisterende velfærds-teknologier, fordi det simpelt hen er for bøvlet. Hvis vi skal videre, må vi først gøre det væsentligt mere simpelt og effektivt at være bruger," siger Morten Mathiesen, som er projektleder og partner i virksomheden Sekoia.

Der kan være mellem tre og ti forskellige velfærdsteknologiske apparater i en almindelig plejebolig, og det antal forventes at stige i de kommende år.

Den første prototype på et system, der kan samle applikationerne til apparaterne i en ældrebolig, er allerede klar. I praksis kræver CareStore systemet kun, at man installerer en touchskærm med indbygget computer i den enkelte bolig. Herefter genkender og installerer den automatisk de forskellige apparater og kobler udstyret til den person, som bor der.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere